Cea de-a XIII-a ediție a Concursului Internațional de Vinuri București 2016 (IWCB) a debutat joi, la Focșani, evenimentul fiind organizat de către ASER Wineconsulting, în parteneriat cu Asociația Degustătorilor Autorizați din România (ADAR) și la inițiativa Oficiului National al Viei și Produselor Vitivinicole (ONVPV).
Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, IWCB 2016 este primul concurs din lume sub egida Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV) care nu mai percepe taxe de jurizare pentru vinurile înscrise, acest lucru realizându-se gratuit.
Astfel, anul acesta au fost înscrise în concurs 1.495 de probe, dintre care 48% (717 probe) provin din România, iar restul de 778 probe sunt din afara țarii. În total, 33 de țări au înscris probe în acest concurs, iar în privința juraților, 22 sunt străini, iar 15 sunt din România. În 2015, au concurat 903 probe din 27 de țări ale lumii.
IWCB devine concurs itinerant din 2016, motiv pentru care în anul acesta a fost ales ca loc de desfășurare orașul Focșani, din mijlocul celui mai mare bazin viticol românesc — Vrancea, oferind astfel posibilitatea juraților, reprezentanților OIV dar și tuturor celor interesați de a cunoaște această importantă regiune viticolă a României, precizează organizatorii.
„Pentru a asigura conformitatea și calitatea produselor înscrise spre evaluarea juraților de la ediția 2016 a International Wine Contest Bucharest, organizatorii competiției au încheiat un protocol de colaborare cu Laboratorul Central pentru Controlul Calității și Igienei Vinului Valea Călugărească — filiala Focșani. În acest fel, prin analizarea probelor înainte și după concurs de către instituția abilitată de profil, IWCB oferă, în primul rând consumatorilor, o garanție suplimentară asupra relevanței rezultatelor obținute în urma jurizărilor”, se precizează în comunicat.
În prezent, România se află în top 5 la nivel european din punct de vedere al suprafeței cultivate cu viță de vie, cu cele 200.000 de hectare, și pe locul 6 în UE din punct de vedere al producției. Consumul anual de vin în România este estimat la 25 de litri pe cap de locuitor și reprezintă doar jumătate din consumul țărilor dezvoltate, care se ridică la peste 50 de litri/locuitor. De exemplu, în Franța se consumă 58 litri/cap de locuitor, iar în Italia 53 de litri/cap de locuitor. AGERPRES