La Timișoara a avut loc pe 4 mai a V-a ediție a Conferinței Smart Cities | Smart Communities din acest an, organizată în cadrul programului cu același nume, dezvoltat de Oameni și Companii, cu susținerea partenerului strategic Microsoft România și a partenerilor principali Telekom România și Philips Lighting. La eveniment au fost prezenţi 128 de participanţi.
Anul acesta au avut loc 4 întâlniri în cadrul programului Smart Cities | Smart Communities, la Iași (24 martie), Constanța (30 martie), Cluj (4 aprilie) și Brașov (27 aprilie).
Sesiunea de deschidere a evenimentului a fost una comună, în care cei peste 120 de specialisti prezenți la Conferință au aflat atât de inițiativele în plină desfășurare, cât și de cele viitoare, tehnologii și aplicații menite să alinieze Timișoara trendului smart. De asemena, nu se putea vorbi despre conceptele smart cities si smart communities fără a le încadra în tendințele și direcțiile generale de la nivel european.
Robert KRISTOF, City Manager, Primăria Timișoara: Este important să scădem birocrația și să creștem partea de servicii online. Componenta de socializare este iarăși importanță și nu poate fi neglijată. Aproximativ 80 % din populația Timișoarei este pe facebook. De aceea am început un demers de transmitere live a tuturor ședințelor și conferințelor de presă, demers care va continua și se va dezvolta pe viitor.
De asemenea, Robert Kristoff ne-a dezvăluit câteva din direcțiile viitoare spre care se îndreaptă Timișoara. Se lucrează în sensul acesta la un portofoliu de aplicații care să acopere nevoile orașului:
- Aplicația Primăriei – o aplicație prin care Primăria să fie în contact permanent cu cetățenii;
- Aplicații pentru promovarea potențialului turistic al orașului;
- Smart lighting;
- Extinderea părții de smart parking la nivelul întregului oraș cu plata prin sms/card;
- Smart mobility – stații de încărcare pentru mașini electrice pentru a atrage dezvoltarea acestui tip de transport; plata prin sms a călătoriei cu mijlloacele publice de transport;
- Wi-fi gratuit în zona centrală.
Sorin MAXIM, Directorul General al Agenției de Dezvoltare Regională Vest: Este nevoie de creșterea calității vieții cetățeanului iar răspunsul la nevoile actuale ale acestuia este INOVAȚIA. Acesta este cheia de boltă la care trebuie să facem referire atunci când rezolvăm problemele unui oraș.
La capitolul instrumente, Sorin Maxim a prezintat conceptul de planificare ca unul esențial: dacă planifici orașe pentru mașini și trafic, vei obține mașini și trafic, dar dacă planifici orașele pentru oameni și lucruri, vei obține oameni și lucruri. Cu cât vom construi mai multe șosele în oraș și vom lărgi benzile de trafic, vom atrage mai multe mașini. Dacă însă vom găsi soluții facile și accesibile pentru transport public, cu siguranță lucrurile vor lua altă direcție. Iar toate aceste lucruri se fac cu resurse și aici ADR este unul dintre cei mai importanți finanțatori în ceea ce înseamnă fonduri europene – iar noul program POR merge exact în direcția aceasta a orașelor smart.
Lucrările conferinței au continuat cu trei secțiuni specializate: Administrație și Utilități, Sănătate și Educație. În fiecare secțiune au fost prezentate aplicații specializate, au rulat Demo-uri și studii de caz aplicate. Participanții la Conferință au avut ocazia să evalueze rezultatele proiectelor implementate și au identificat soluțiile care ne sunt la îndemână în demersul smart.
Cea de-a doua ediție anuală a Conferinței de la Timișoara este parte a Programul Smart Cities | Smart Communities, dezvoltat de Oameni și Companii din anul 2016.