Pe 17 martie a avut loc întâlnirea Comunității „O dantură sănătoasă. O familie frumoasă!”, dedicată unei discuții despre Sănătatea orală a copiilor şi tinerilor adolescenţi – obiceiuri indispensabile, învăţate la şcoală.

Întâlnirea a debutat cu o scurtă prezentare realizată de Prof. Univ. Dr. Mihaela Răescu despre cum trebuie gândită sănătatea orală a copiilor și adolescenților, metode de prevenție pe care trebuie să le respecte copiii și adolescenții pentru a avea o dantură sănătoasă și frumoasă, aspecte ale igienizării, dar și alte informații utile, privind sănătatea orală.

„Igiena este cuvântul cheie pentru că, altfel, placa bacteriană crește, se înmulțește, este formată și din niște microbi anaerobi foarte nocivi, care creează tot felul de probleme, ajungând până la extracții. Un dinte pierdut înseamnă multe probleme – de ocluzie, digestive și de estetică, a declarat Mihaela Răescu, Prof. Univ. Dr. la Facultatea de Medicină Dentară „Titu Maiorescu”, București.

Prevenția înseamnă, în primul rând, să știm să observăm. Putem observa când există o asimetrie sau o culoare diferită a feței sau o culoare diferită a buzelor. Dacă buzele sunt foarte roșii, de exemplu, pot să trădeze o hipertensiune arterială, dacă sunt foarte palide, o anemie. În calitate de cadre didactice, putem observa și copiii care sunt anxioși și stau într-un cot. Statul într-un cot în bancă, acasă, în clasă, poate să ducă la deformări ale oaselor care nu sunt complet formate la vârsta de 7-8. În timp, pot apărea, astfel, modificări ale simetriei feței.”, a continuat Prof. Mihaela Răescu.

O atenție deosebită, în cadrul acestei întruniri, a fost acordată, apoi, proiectelor pe care elevii de la școlile și grădinițele din județul Vâlcea le-au realizat, sub îndrumarea profesorilor, pe teme de sănătate dentară. Au fost înscrise în competiție 105 proiecte, de la 11 unități de învățământ.

Proiectele au abordat atât practici sănătoase, cum ar fi spălatul pe dinți, consumul de legume, fructe și lapte, dar și atenționări despre obiceiurile nesănătoase, care conduc la deteriorarea dinților. Din această galerie vastă de proiecte, 6 dintre ele au fost premiate.

„Au fost proiecte minunate! Din punctul nostru de vedere, toți cei care au participat sunt câștigători pentru că s-a văzut că toți profesorii coordonatori dar și elevii și-au dat toată silința în realizarea acestor proiecte. Îi felicităm pe toți și ne bucurăm că au înțeles ce e bine și ce nu, și sperăm să aplice cunoștințele acumulate”, a afirmat Dr. Corina Tîrlea, Managerul Clinicii Victoria Râmnicu Vâlcea.

 

Despre Clinica Dentară Victoria

Rețeaua de Clinici Dentare Victoria a fost fondată în anul 2013, odată cu deschiderea sediului din Pitești și oferă, încă de la început, un sistem complet, pentru adulți și copii, ce cuprinde vârful de gamă al tehnologiei stomatologice, împreună cu profesioniști în domeniu. În prezent, Clinicile Victoria funcționează în 4 orașe – Pitești, Râmnicu Vâlcea, Slatina și București, iar de la începutul lunii aprilie va fi deschisă și clinica din Târgoviște.