1. Datorita politicii de pret, cumulate cu cresterea continua a nivelului taxei clawback, in perioada 2015-2017, toti producatorii de imunoglobuline umane si-au incetat livrarile de imunoglobulina umana normala catre spitalele din Romania;

2. Desi producatorii de imunoglobulina umana erau obisnuiti sa asigure aprovizionarea spitalelor din Romania pentru inca un an de la data notificarii, unii au ales sa nu o faca; cu toate astea, nu au suportat rigorile legii din partea mecanismelor de control al pietei.

3. Unifarm este singurra companie care, incepand cu luna martie 2017 (data la care s-a retras ultimul producator de pe piata) a asigurat in continuare aprovizionarea spitalelor din Romania cu imunoglobulina umana normala, desi contractele companiei erau incheiate pentru o cantitate care prevedea doar 8,2% din consumul total al pacientilor romani. Prin retragerea de pe piata romaneasca a celorlalti producatori, Unifarm a fost nevoita ulterior sa asigure peste 80% din consumul total al spitalelor din Romania;

4. Astfel, Compania Nationala Unifarm a stopat criza de imunoglobuline care s-a declansat inca din 2016 cand producatorul Biotest AG (ultimul care mai mentinea produsele in piata la cantitatile contractate), producator ale carui produse le distribuim a vrut sa se retraga din piata; Acesta a acceptat sa continue livrarile la un volum cu mult peste cel contractat initial, doar pentru ca Unifarm a purtat negocieri intense;

5. Fara eforturile Compnaiei Natioanle Unifarm SA, pacientii din Romania nu ar avea cele cateva mii de flacoane de Intratect, contractate de noi pentru 2017 si 2018 (cu indicatie directionata catre imunodefricienta primara) si cele cateva mii de flacoane de Pentaglobin (cu indicatie sepsis cu bacterii multirezistente si pacientii imunocompromisi)

6. Unifarm a comandat inca din octombrie Pentaglobin si din septembrie Intratect. Intarzierea livrarii nu I se datoreaza nici lui Unifarm si nici producatorului sau reprezentantului acestuia ci lui Paul Enrlich Institut (corespondentul german al ANMDM) care a eliberat foarte tarziu certificatele de calitate necesare exportului produsului; Pentaglobin-ul a ajuns in tara abia in acest week-end (2-3 decembrie 2017).

7. In aceasta noapte, 4 decembrie 2017, ora 04.00 dupa ce a trecut verificarile de calitate comenzile de Pentaglobin pleaca catre toate spitalele din tara.

8. De asemenea, in urmatoarele 2 saptamani vom mai primi de la producator inca 900 de flacoane de Intratect 100 ml pentru pacientii cu imunodeficienta primara si inca 6000 flacoane Pentaglobin 50 ml si 4000 flacoane Pentaglobin 100 ml care vor acoperii celelalte indicatii terapeutice.