Comuna dâmbovițeană Ulmi, locul în care Arctic va înfinge cel mai important steag pe harta europeană a producătorilor de electrocasnice

Arcelik_fabricaÎn comuna dâmbovițeană Ulmi, la doar câțiva kilometri de Târgoviște , compania Arctic intenționează să construiască cea mai mare fabrică de mașini de spălat din Europa. Potrivit președintelui CJ Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, firma turcă deja a achiziționat 76 de hectare de teren, necesare demarării investiției.

Se preconizează că până în anul 2017, fabrica de mașini de spălat de la Ulmi va asigura 500 de locuri de muncă iar până în 2019 aici vor ajunge să lucreze 2.500 de oameni. “Am primit de la Grupul Arctic solicitarea de emitere a certificatului de urbanism pentru viitoarea fabrică de mașini de spălat, cea mai mare din Europa, care se va face la Ulmi. Au cumpărat 76 de hectare de teren, nu sunt vorbe. Dacă suntem la faza certificatului de urbanism , o să ne trebuiască două-trei luni să se ia toate avizele și acordurile necesare și apoi autorizația de construcție. Conducerea firmei din Turcia va fi prezentă la sfârșitul lunii martie, la Târgoviște unde se va prezenta oficial proiectul”, a afirmat Adrian Țuțuianu.

Pentru noua fabrică de mașini de spălat de la Ulmi, se preconizează că Arctic Găești va investi în jur de 100 de milioane de euro. Compania condiționează însă investiția de primirea unui ajutor de stat în valoare de 35% din totalul valorii proiectului care ar urma să fie dezvoltat în comuna dâmbovițeană. Arctic a mai primit un ajutor de stat de 10 milioane de euro și în 2013, din totalul de 22 de milioane al investiției care a condus la majorarea capacității de producție a fabricii din Găești.

Arctic, parte a grupului turc Arçelik , una dintre cele mai puternice companii din România, a atins pragul de 25 de milioane de frigidere produse la fabrica Găeşti, în 45 de ani de activitate în România. Fabrica de la Găeşti are o capacitate de producţie de 2,6 milioane de unităţi pe an. Potrivit cifrelor oficiale, compania şi-a menţinut de-a lungul timpului poziţia de lider pe piaţa românească de electrocasnice, cu o cotă de piaţă de 35%, devenind unul dintre cei mai importanţi exportatori români. Aproape 90% din producţia de la Găeşti este exportată în peste 60 de ţări. De altfel, în România, în fiecare minut este vândut un produs Arctic, iar 80% dintre familiile din România au cel puţin un produs Arctic în locuinţele lor.