Companiile franceze din Ardeal se plâng că nu mai găsesc angajaţi bine pregătiţi profesional, mai ales în domeniul tehnic, şi care să cunoască limba franceză, potrivit lui Pascal Fesneau, vicepreşedintele Clubului Francofon de Afaceri din Cluj.

„Suntem într-un impas educaţional în România, în sensul în care firmele din România, şi nu numai firmele străine, se lovesc de lipsa competenţelor profesionale în meseriile pe care le căutăm noi şi lipsa stăpânirii limbii străine, în special limba franceză. Limba franceză nu este doar o limbă romantică, nu este doar o limbă de cultură, este şi o limbă de comunicare internaţională de afaceri, ştiinţifică, este o limbă de elită, este o limbă care se foloseşte în toate instituţiile internaţionale şi este o limbă pe care o folosim noi, zi de zi, în firmele noastre în Cluj şi în Sibiu. Deci avem nevoie de oameni care vorbesc franceza pentru nevoile noastre şi avem locuri de muncă care vă aşteaptă dacă stăpâniţi limba franceză”, le-a spus Pascal Fesneau liceenilor sibieni, prezenţi vineri la decernarea premiilor Cluburilor Francofone de Afaceri.

Fesneau este convins că meseriile tehnice ar aduce „adevărata valoare adăugată României”. „A doua constatare este că avem o deficienţă de pregătire în meserii tehnice şi o deficienţă de apetit, dorinţă pentru meseriile tehnice, şi este datoria noastră, societatea civilă, întreprinderile, cu sprijinul ambasadei noastre, de a reda un apetit pentru meseriile tehnice în România, pentru că este adevărata valoare adăugată a acestei ţări. Pentru a trezi acest apetit, ne-am gândit la acest concurs care a avut un succes neaşteptat pentru prima ediţie”, a mai spus Pascal Fesneau.

Şi ambasadorul Franţei în România, Francois Saint-Paul, i-a sfătuit pe elevi să înveţe limba franceză, pentru că, în opinia sa, „limba franceză poate fi un mare avantaj”. AGERPRES