Compania Transcarpatic, înfiinţată de omul de afaceri Valer Blidar, intră în transportul de călători pe calea ferată cu rutele Arad-Bucureşti, din a doua parte a lunii ianuarie, Arad-Constanţa, din vară, apoi pe Timişoara-Baia Mare, iar până la final de an şi în Europa, pe Timişoara-Viena.

”Am decis să încep să fac transport de călători pentru că sunt foarte nemulţumit de transportul feroviar de călători din ţară, toată lumea alege transportul rutier, în timp ce în toată Europa transportul feroviar este foarte modern”, a spus Valer Blidar, care controlează fabrica Astra Vagoane Călători din Arad, citat de Ziarul Financiar.

Vasile Blidar a construit la Arad un tren cu şase vagoane de călători plus locomotivă pentru a opera pe calea ferată. Omul de afaceri spune că pasagerii vor putea călători la ”un confort adecvat” pe calea ferată şi speră să transporte cât mai mulţi călători. Cel mai mare transportator de călători pe calea ferată este compania de stat CFR Călători, dar mai sunt prezenţi şi transportatori privaţi, printre cei mai cunoscuţi fiind Regiotrans Braşov şi Transferoviar Călători.

Anul trecut, Blidar a demarat şi producţia de autobuze şi troleibuze electrice la Arad, o nouă divizie de business care va contribui la creşterea cifrei de afaceri, după ce în 2015 veniturile s-au redus de trei ori. Industriaşul  susţinea că a semnat un acord cu un mare producător de componente din Franţa (nu i-a fost făcut public numele), cu care va colabora în producţia de autobuze şi troleibuze electrice. apacitatea de producţie a noilor linii va fi de un troleibuz electric şi un autobuz electric la zece zile.