Compania Tarom va relua cursele de Oradea în septembrie

TAROMCompania Tarom va relua cursele de pe Aeroportul Oradea înainte de finalizarea lucrărilor de modernizare, preconizate să fie încheiate la 31 octombrie, dar va analiza şi deschiderea unei curse externe către Tel Aviv, a declarat, la Oradea, Alexandru Szlivka, şeful Serviciului Proceduri şi Contracte Handling în cadrul Tarom

Alexandru Szlivka a precizat că reluarea zborurilor spre Oradea va putea avea loc în a doua jumătate a lunii septembrie, în condiţiile în care pista aerogării va oferi condiţiile tehnice necesare, fiind în prezent în ample lucrări de reabilitare şi modernizare.

“Pentru compania Tarom, ca şi transportator naţional, primul nostru obiectiv pe care îl avem în vedere este să reluăm cursele interne, cu destinaţia Bucureşti, în termenul cel mai scurt cu putinţă. (…) Sperăm să păstrăm şi numărul de frecvenţe săptămânale pe care le-am avut (13, n.r.) şi să venim în sensul aşteptărilor conducerii judeţului şi ale aeroportului de a identifica o deschidere a unei rute internaţionale”, a subliniat Szlivka.

Reprezentantul Tarom a participat la o întrunire organizată de conducerea Consiliului Judeţean Bihor cu operatori aerieni din ţară – Blue Air şi Carpat Air – şi agenţiile de turism acreditate IATA. Întâlnirea, ce a durat patru ore, a avut ca scop cristalizarea noilor destinaţii internaţionale care ar putea fi operate de pe Aeroportul Oradea şi stabilirea unui calendar pentru lansarea procedurilor de cerere de ofertă în vederea utilizării schemei de ajutor de stat.

Consiliul Judeţean Bihor are posibilitatea de acordare a ajutorului financiar la înfiinţare pentru deschiderea de noi rute şi /sau frecvenţe de operare în limita unui buget anual de 495.040 euro, până în anul 2017 inclusiv. Ajutorul financiar va fi acordat ca şi reducere de până la 50% a taxelor aeroportuare. “Consultările de astăzi au pus în evidenţă o primă destinaţie prioritară ca fiind Tel Aviv, unde vom beneficia de sprijinul tur-operatorilor şi al Băilor Felix, mizând pe un trafic şi dintr-o parte şi din alta. Iar privind cele europene, paleta este destul de largă. Le vom analiza şi, funcţie de aparatele pe care le avem, să vedem care ar fi o posibilă destinaţie de deschis internaţional într-un viitor cât mai apropiat. Chiar şi pentru Tel Aviv, care ar avea o prioritate mai mare, nu cred că va fi înainte de 1 decembrie”, a declarat Slivka.

Preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa a arătat că studiile efectuate la nivelul judeţului au identificat câteva linii externe care ar putea fi deschis, şi anume către Anglia, Germania, Italia, Spania şi Irlanda, dar şi una prioritară către Tel Aviv. “Toate companiile aeriene şi-au manifestat intenţia de a susţine cursele de pe Aeroportul Oradea, şi-au notat dorinţele noastre, urmează să le pună în discuţie în comitetele directoare, care vor lua o hotărâre şi ne va fi comunicată”, a spus Gheorghe Pasc, comandantul Aeroportului. AGERPRES