Compania Orkla preia producătorul Hame în urma unei tranzacţii de 175 de milioane de euro

hameOrkla, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața produselor alimentare de larg consum din Balcani, a încheiat un acord de preluare a producătorului Hame, unul dintre cei mai importanți jucători regionali de profil. Valoarea tranzacţiei este de 175 milioane de euro.

Orkla își consolidează poziția de lider pe piața produselor alimentare de larg consum din Europa Centrală prin preluarea producătorului Hame de la Decapterus, un holding privat din Luxemburg, în urma unei investiţii de 175 de milioane de euro. Tranzacţia, susţinută cu bani din credite, va duce la dublarea cifrei de afaceri a Orkla.

“Categoriile care vor intra în portofoliul Orkla prin preluarea Hame ne sunt binecunoscute, acestea completând perfect și adăugând valoare categoriilor deja existente. Prin intermediul tranzacției, Orkla își consolidează poziția de lider al industriei de produse alimentare de larg consum din Europa Centrală”, a declarat Peter A. Ruzicka, președinte & CEO Orkla.

Hame, lider de piață în Cehia și Slovacia, ocupă în cele două țări prima poziție în categoriile de pate, ready meal, ketchup, legume la conserve, gemuri și mâncare pentru copii, în timp ce în România, compania se află printre liderii categoriei de pate. Hame deține poziții de top și în Ungaria și Rusia.

Compania Orkla este prezentă în Europa Centrală prin Orkla Foods România, Vitana (Cehia și Slovacia) și Felix Austria. “Orkla, împreună cu Vitana și Hame, devine astfel un furnizor atractiv pentru industria de retail din Cehia și Slovacia, tranzacția întărind în același timp și operațiunile din România. Semnarea acordului presupune o oportunitate excelentă pentru Orkla în Europa Centrală de a crește în acestă piață foarte dinamică și atractivă din punctul nostru de vedere”, a declarat Atle Vidar Nagel-Johansen, Orkla EVP & CEO al Orkla Foods.

Hame are aproximativ 2400 de angajați și zece puncte de lucru, dintre care unul în România, șapte în Cehia, unul în Slovacia și unul în Rusia. Sediul central al companiei se află în Kunovice, localitate situată în sud-estul Cehiei.

Orkla este unul dintre cei mai mari jucători de pe piața produselor alimentare de larg consum și soluții pentru băcănii și afacerile din industria brutăriei din Scandinavia, zona țărilor baltice, Europa Centrală și India. Orkla este listată la bursa din Oslo, având sediul în capitala Norvegiei. În 2014, grupul Orkla a avut o cifra de afaceri de 30 miliarde de coroane norvegiene, adică 3,1 miliarde de euro și aproximativ 13000 de angajați la sfârșitul anului 2014.