Compania Datacor sărbătorește 18 ani de activitate și 50 de ani de la inventarea fibrei optice

Integratorul de soluții de comunicații Datacor sărbătorește 18 ani de activitate pe piața din România și 50 de ani de la inventarea fibrei optice cu atenuare redusă – o inovație care se află la baza avansului tehnologic în telecomunicații din ultimii ani și care a transformat modul în care ne conectăm.

“Anul acesta, sărbătorim 18 ani de activitate Datacor, timp în care am devenit unul dintre principalii furnizori de soluții de infrastructuri de comunicații și securitate din țară. Am ajuns, în prezent, la o cifră de afaceri de 8,8 mil. euro, 86 de angajați și suntem prezenți în 5 orașe ale țării. În toți acești ani, a fost foarte importantă dezvoltarea parteneriatelor pe termen lung atât cu furnizorii, cât și cu clienții noștri, și suntem mândri să avem ca parteneri companii consacrate la nivel mondial, cum este Corning Optical Communications, alături de care sărbătorim 18 ani de colaborare pe piața din România”, a declarat Bogdan Bilegan, CEO-ul Datacor.

În anii 60, a început cursa pentru înlocuirea infrastructurii de cabluri de cupru existente, utilizată pentru transferul de date și voce, deoarece acesteia îi lipsea lățimea de bandă necesară pentru scalare în viitor. Cu o lungă istorie a inovației în spate, cercetătorii de la Corning au dezvoltat o sticlă nouă, foarte pură, mai subțire decât un fir de păr uman, care putea transmite pentru prima dată, în mod eficient, semnale luminoase pe distanțe mari.

În prezent, majoritatea datelor sunt transmise cu ajutorul rețelelor de fibră optică și utilizează aceleași principii de bază ale transmiterii de date. Inovația celor de la Corning continuă să modeleze modul în care comunicăm, și ne oferă posibilitatea să trimitem mesaje vocale, e-mailuri, melodii și clipuri video aproape oriunde în lume cu viteza luminii.

Fibra optică, inventată în laboratorul Corning în 1970, va continua să alimenteze progresele în conectivitate și pentru generațiile viitoare. Această tehnologie permite, de asemenea, dezvoltarea mai multor inovații, făcând posibile: internetul, cloud-ul, smartphone-urile, streaming-ul TV, mașinile autonome, apariția Bitcoin, inteligența artificială și multe altele care mai urmează.