Compania belgiană Sonaca ar putea fabrica la Turda componente pentru avioanele Airbus

Compania belgiană Sonaca, din domeniul aerospațial, a cumpărat un teren de 20.000 de metri pătrați în Turda pentru construcția unei fabrici de componente pentru aripile aeronavelor Airbus. Sonaca Aerospace Transilvania, subsidiara din România a grupului, înființată în acest an, a cumpărat terenul de la dezvoltatorul de parcuri logistice CTP Invest și va construi în primă fază o fabrică de 8.000 metri pătrați, care va fi extinsă la 12.000 metri pătrați.

Potrivit portalului Profit.ro, reprezentanții companiei belgiene au confirmat că vor construi fabrica la Turda, însă nu au dorit să prezinte detalii până când nu va fi aprobat ajutorul de stat de către autoritățile române. Potrivit unui raport al companiei, Sonaco are în plan investiții de 84 milioane de euro până în 2019, dn care 56 de milioane de euro vor fi alocați pentru fabrica pe care o deține in Gosselies (Belgia).

”Sonaco Group va investi 84 de milioane de euro în următorii cinci ani (cu 56 milioane de euro pentru Gosselies). Grupul va construi o nouă fabrică în România, care se va ocupa de producția de părți de componente (hand lay-up) și de ansamblarea de lamele pentru modelul Airbus A320, ca răspuns la creșterea producției anunțată de Airbus”, se arată în raport. În aceste condiții investiția în fabrica din România s-ar ridica la peste 20 de milioane de euro.

Presa din Belgia relata la începutul anului că sindicatele din companie au fost de accord ca Sonaco să investească în România, în contextul presiunii prețurilor și a nevoii de a absorbi creșterea comenzilor din partea Airbus. Investiția în fabrica din România era estimata la 10-15 milioane de euro.