Comisia Europeană a informat grupul Meta, firma mamă a reţelei Facebook, cu privire la opinia sa preliminară, potrivit căreia societatea a încălcat normele antitrust ale UE prin denaturarea concurenţei pe pieţele de anunţuri publicitare clasificate online, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.
Comisia Europeană constată, cu titlu preliminar, că Meta ocupă o poziţie dominantă pe piaţa reţelelor sociale personale, la nivelul întregii Europe, precum şi pe pieţele naţionale pentru afişarea online a publicităţii pe platformele de comunicare socială.
„Prin Facebook, reţeaua sa socială, Meta ajunge lunar la miliarde de utilizatori din întreaga lume şi la milioane de agenţi de publicitate activi. Preocuparea noastră prealabilă este că Meta îşi leagă reţeaua socială dominantă, Facebook, de serviciile sale de publicitate online clasificate denumite „Facebook Marketplace”. Aceasta înseamnă că utilizatorilor Facebook nu li se prezintă o altă opţiune decât aceea de a avea acces la Facebook Marketplace. În plus, suntem preocupaţi de faptul că Meta a impus condiţii comerciale neloiale, care îi permit să utilizeze date privind serviciile concurente de anunţuri publicitare clasificate online. Dacă toate acestea s-ar confirma, atunci practicile Meta ar fi ilegale în temeiul normelor noastre în materie de concurenţă”, a declarat vicepreşedinta Comisiei Europene, Margrethe Vestager.
Comisia Europeană contestă faptul că Meta îşi leagă serviciul de anunţuri publicitare clasificate online, Facebook Marketplace, de reţeaua sa de comunicare socială personală, Facebook. De asemenea, Comisia este preocupată de faptul că Meta impune condiţii comerciale neloiale concurenţilor Facebook Marketplace, în beneficiul său.
Dacă ar fi confirmate, aceste practici ar încălca articolul 102 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene („TFUE”), care interzice abuzul de poziţie dominantă pe piaţă. AGERPRES