Comisia Europeană a aprobat tranzacţia prin care producătorul turc de electrocasnice Arcelik va prelua afacerile Whirlpool din Europa.
„Comisia Europeană a ajuns la concluzia că tranzacţia nu ridică probleme de concurenţă, ţinând cont în special de prezenţa furnizorilor alternativi în ţările din Spaţiul Economic European (EEA) unde ambele părţi sunt active”, se arată într-un comunicat al Executivului european.
Conform acordului anunţat în ianuarie, companiile vor înfiinţa o nouă entitate, alcătuită din diviziile europene ale Arcelik care produc aparate de uz casnic de mici şi de mari dimensiuni, precum şi divizia de produse electronice de consum a Whirlpool din Europa. Whirlpool va deţine 25% din această nouă entitate, în timp ce Arcelik va avea o participaţie de 75%.
În 11 octombrie, autorităţile de reglementare din Marea Britanie au anunţat o investigaţie aprofundată a tranzacţiei. Dacă acordul va fi realizat, noua entitate ar fi cel mai mare furnizor de maşini de spălat vase, uscătoare de haine şi maşini de spălat, aparatură de gătit din Regatul Unit, a estimat Autoritatea pentru concurenţă (CMA).
Printre brandurile Whirlpool se află Ariston, Indesit, Hotpoint, Ignis, Privileg, Bauknecht, Polar şi Laden, iar printre cele ale Arcelik – Arctic, Beko, Blomberg, Altus, Grundig, Flavel, Leisure, Zenith şi Elektrabregenz. AGERPRES