Multinaţionalele care vând produse veterinare fac lobby pe lângă reprezentanţii instituţiilor statului pentru modificarea legislaţiei din domeniu, iar solicitarea Consiliului Concurenţei ar putea avea legătură cu acest lobby, se arată într-un comunicat al Colegilor Medicilor Veterinari.

“Colegiul Medicilor Veterinari este consternat şi dezaprobă solicitarea Consiliului Concurenţei, apărută în spaţiul public în data de 25 august 2021, de modificare a legislaţiei privind înfiinţarea cabinetelor medicale veterinare, în sensul eliminării cerinţei ca un medic veterinar să fie asociat în firma care deţine unitatea medical-veterinară”, spun medicii.

Aceştia sugerează că propunerea are la bază un lobby făcut de companiile de produse veterinare. “Faptul că această solicitare are la bază un “studiu preliminar”, care nu ţine cont de evaluările Comisiei Europene şi de hotărârile date de CJUE şi nu este aprobat prin decizia plenului, aşa cum prevede Legea concurenţei nr. 21/1996, ne determină să avem suspiciuni şi să ne întrebăm dacă nu cumva atât studiul cât şi propunerea au legătură cu lobby-ul pe care l-au făcut pe lângă unii reprezentanţi ai instituţiilor statului, fondurile de investiţii şi companiile deţinute de acestea, companii multinaţionale care produc, importă, distribuie en-gros şi en-detail produse veterinare, interesate să intre pe piaţa serviciilor medical-veterinare din România, lobby pe care acestea l-au recunoscut şi asumat în declaraţiile din presa scrisă”, se precizează în comunicat.

 

Citiți articolul integral pe platforma Comunității de Medicină Veterinară