În 2021, activitatea Sistemului Coca-Cola – compus din companiile Coca-Cola România și Coca-Cola HBC România – a generat o valoare adăugată în economia locală de 519 milioane de euro, cu peste 20% mai mare în comparație cu anul anterior, pe întreg lanțul de valoare. Totodată, Sistemul Coca-Cola susține în mod direct și indirect 18.800 de locuri de muncă. Aceste date, precum și alți indicatori în creștere, sunt prezentate în cel mai recent Studiu de impact socio-economic, cel de-al șaptelea realizat de Sistemul Coca-Cola, care arată modul în care activitatea sa contribuie la economia locală și creează oportunități de dezvoltare.

Prezent în România de 31 de ani, Sistemul Coca-Cola funcționează prin două companii partenere, cu activități complementare, care asigură prezența pe piața locală a unui portofoliu divers de băuturi. Compania Coca-Cola România, filială a The Coca-Cola Company, este responsabilă de implementarea strategiilor de marketing, managementul mărcilor, strategia de ambalare, promovarea la nivelul consumatorilor, publicitate, relații publice și cercetare de piață. Coca-Cola HBC România, parte din Grupul Coca-Cola HBC și liderul industriei locale de băuturi, este compania care îmbuteliază băuturile din portofoliul comun, în cele 3 fabrici, din Ploiești, Timișoara și Poiana Negrii, asigură distribuția, vânzarea și marketingul operațional pentru produsele Coca-Cola.

Contribuție în creștere la economia românescă

Activitatea Sistemului Coca-Cola în România include numeroși parteneri pe lanțul de valoare, de la fermieri care furnizează ingrediente pentru produse, furnizori de etichete, materie primă și ambalaje, tehnologie și echipamente, firme de consultanță și publicitate, la transportatori, distribuitori și parteneri comercianți. 85% dintre furnizorii Sistemului Coca-Cola sunt companii românești. Totodată, Sistemul Coca-Cola are 83.000 de clienți, din comerțul modern, tradițional și HoReCa. Sistemul Coca-Cola alături de companiile partenere plătesc salarii, taxe și impozite, angajează forță de muncă, investesc în comunități și creează valoare adăugată pentru economia locală.

  • În 2021, valoarea adăugată susținută de lanțul de valoare al Sistemului Coca-Cola în economia românească a fost de 519 MIL euro (echivalentul a 0.22% din PIB), în creștere cu 20% față de anul precedent.
  • Contribuția directă prin salariile și taxele plătite, de către Sistemul Coca-Cola în România, a fost de80 MIL euro.
  • În 2021, românii au cumpărat produse din portofoliul Sistemului Coca-Cola în valoare de 885 milioane de euro. Din fiecare euro cheltuit pentru acestea, 59 de cențirămân în economia locală, comparativ cu 56 cenți, în 2020.

În 2021, investițiile în dezvoltarea capacității de producție, a operațiunilor locale și achiziții de echipamente ale Sistemului Coca-Cola în România s-au ridicat la suma de 37,5 milioane de euro. Fabricile din Ploiești, Timișoara și Poiana Negrii sunt hub-uri regionale de inovare și producție, exportând în alte 14 țări.

Venituri mai mari pentru bugetul de stat

Taxele plătite în 2021 către bugetul de stat reprezintă cea mai mare componentă a valorii adăugate susținute de lanțul de valoare al Sistemului Coca-Cola în România, respectiv 229 MIL euro.

  • Valoarea taxelor plătite direct de către Sistemul Coca-Cola s-a ridicat la39 MIL euro.
  • Contribuția indirectă, prin taxe plătite de furnizori, parteneri și furnizorii acestora, s-au ridicat la 190 MIL euro.

Mai multe locuri de muncă susținute în 2021

În 2021, echipele Coca-Cola România și Coca-Cola HBC România numărau, în total, 1.529 de angajați. Activitatea Sistemului Coca-Cola susține, însă, un număr mai mare de locuri de muncă, respectiv 18.800, în industrii diverse, precum fabricarea de bunuri, servicii și transporturi pe întregul lanț de valoare.

  • 800 locuri de muncă generate direct și indirect de Sistemul Coca-Cola echivalează cu 0,24% din totalul angajațilordin România, față de 0.20% în 2020.
  • Numărul locurilor de muncă susținute indirect de Sistemul Coca-Cola în România este de 271.
  • Fiecare loc de muncă în cadrul Sistemului Coca-Cola susține alte 11 locuri de muncăîn   România.