Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat că așteaptă rezultatele concertului-test organizat la Barcelona pentru a decide dacă se va face un astfel de eveniment și la Cluj. Dacă concluziile sunt pozitive, un concert ar putea fi posibil în luna iunie.

„Așteptăm rezultatele de la Barcelona și dacă acel concert dă rezultate, atunci ne vom lua după ele. Dacă este nevoie de o altă testare, noi suntem la dispoziția autorităților naționale. La începutul lunii mai avem concluziile. Din luna iunie sperăm că aceste evenimente să-și găsească o cadență și repornim industria. Oamenii care au dus-o rău, acum o duc și mai rău. Trebuie să ne gândim la cei de jos. Trebuie să repornim economia”, a susținut Emil Boc.

La Barcelona, aproximativ 5.000 de fani spanioli au participat la un concert, fără să fie respectată distanțarea socială, dar cu obligativitatea purtării măștii de protecție. Toți participanți au avut parte de teste COVID-19 rapide la intrarea în Palau Sant Jordi Arena din Barcelona.

Concertul organizat în Catalunya a fost aprobat de Guvern ca un test pentru a vedea dacă evenimente similare pot avea loc în următoarea perioadă în Spania. Din toate persoanele care au participat la eveniment, 8 au fost testate pozitiv înainte de concert. În prețul biletului s-a inclus un test antigen și o mască de protecție.

Emil Boc a susținut în urma acestui eveniment că festivalurile trebuie să aibă loc, iar autoritățile statului trebuie să găsească soluții pentru a le organiza. Edilul a venit și cu câteva „propuneri”, care să ajute la buna organizare a festivalurilor: vaccin, testare rapidă și PCR, obligatorii pentru participare.„Și atunci trebuie să existe condiții pe care autoritățile să le stabilească – vaccin, testare rapidă, testare PCR pentru a putea să participi. Viața nu mai poate rămâne încremenită, la un an de zile de pandemie, așa cum nu a încremenit nici acum 100 de ani când a fost gripa spaniolă. Așa și acum trebuie să gândim soluții ca să suținem componenta aceasta”, a explicat Emil Boc.