Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, spune că România deţine cea mai importantă resursă energetică, gazul, însă are nevoie să găsească şi alte soluţii.

„România deţine o resursă importantă, gazul. Dar trebuie să ne gândim şi la alte soluţii energetice pe care ar trebui să le avem în portofliu nostru. Anul acesta, nivelul investiţiilor este asemănător cu cel de anul trecut, încercăm să fim prudenţi. Suntem încrezători în viitor”, a spus Christina Verchere, CEO OMV Petrom, în cadrul videoconferinţei ZF Power Summit 2021.

Ea consideră că tranziţia energetică este un subiect strategic pentru toţi jucătorii din domeniu gazelor, la nivel mondial, însă, importantă este viteza cuc are are loc această trazniţie. „Tranziţia energetică este un subiect strategic pentru mulţi jucători din domeniu, la nivel mondial, şi este important să vedem ce se întâmplă pe parcursul acestei tranziţii, în următorii 10-20-30 de ani. Cred că schimbarea are deja loc, deci va continua să aibă loc. Dar viteza la care această tranziţie va avea loc este importantă.”

Christina Verchere spune că OMV Petrom este interesată de creşterea capacităţii, din punct de vedere al tranziţiei energetice, gazul fiind important, alături de alte soluţii. „Sunt anumite aspecte pe care trebuie să le gestionăm. Ne vom uita la această posibilitate, de creştere a capacităţii. (…) Dezbaterea pe marginea hidrogenului este importantă, la fel şi stocarea carbonului. Încercăm să vedem ce anume e posibil şi cum am putea să acoperim şi alte zone”.

În ceea ce priveşte provocarea anului 2021, pentru Christina Verchere aceasta are legătură cu zona Mării Negre. „Domnul Virgil Popescu a spus că decizia de investiţiei în proiectul de la Marea Neagră va fi luată anul acesta, iar producţia ar putea începe în 2024 – 2025. Îmi place că este încrezător, asta înseamnă că vrea să schimbe legea offshore. Dar acesta e un proiect de anvergură internaţională, durează ceva timp până când se bifează toţi factorii şi toate condiţiile. Durează circa 5 ani dezvoltarea acestui proiect. Trebuie însă să demarăm procesul, să aducem acest beneficiu economic României. Acest proiect face parte din procesul de tranziţie al României, este un proiect stabil care va oferi o redresare economică şi noi locuri de muncă”, a conchis CEO OMV Petrom.