Cel de-al doilea panel din cadrul conferinței Real Estate & Construction Forum, organizată pe 25 septembrie de BussinesMark la București, a fost dedicat sectoarelor industrial și logistic, fiind moderat de Ionuț Oprea, Publisher – „Romania’s Real Estate Guides” Market Pulse Reports.
„Observăm o dorință continuă de dezvoltare în zona de logistic și industrial”, deși asta vine la pachet cu numeroase provocări, a explicat Claudiu Bisnel, Managing Partner & Founder, BRISK GROUP. „Da, este o presiune pe costuri ce vine din evenimentele pe care le-am experimentat în ultimii ani – criza care a provenit în urma pandemiei, trade war-ul dintre SUA și China, războiul de la granițe, toate au avut o contribuție directă asupra costurilor, fie că vorbim de materiale de construcție, fie că vorbim de forța de muncă. Față de 2019, este și mai mare presiunea pe acest aspect, însă oriunde apar dificultăți apar și oportunități. Cred că ne aflăm la marginea unei noi revoluții industriale – că vorbim de AI sau de automatizări, acestea sunt din ce în ce mai implementate în sectoarele logistic și industrial. Vedem presiunea pe costurile din operațional, ce nu pot fi neglijate, iar agenda green e implementată tot mai mult în aceste proiecte, fie că vorbim de logistic sau de industrial”, a spus el.
La rândul său, Victor Coșconel, Director | Head of Office & Industrial Agencies, Colliers Romania, a intervenit precizând că România începe să se remarce tot mai mult ca un hub regional pentru investiții. „Am văzut o primă jumătate de an conform așteptărilor – noi am fost destul de optimiști în ceea ce privește acest sector. România își cere din ce în ce cu mai multă tărie locul de destinație pentru hub-uri regionale. Continuă poziționarea noastră foarte bună și avem avantaje clare pentru a atrage acest gen de investiții în România. Au fost multe provocări și, ca atare, poate a pornit mai încet, însă am văzut două trimestre foarte bune. Rămânem pozitivi și așteptăm mai multe proiecte de producție, dar suntem convinși că și zona de industrial & logistic va aduce investiții în România. Rămânem optimiști, dar cu o doză de prudență, pentru că 2024 poate duce în orice fel de direcție, în funcție de cum se vor așeza lucrurile”, a explicat el.
Un alt subiect abordat a vizat prețul chiriilor, care este pe un trend ascendent. Astfel, Cristina Pop, Head of Asset Management, P3 Logistic Parks Romania, a precizat: „În momentul de față, avem un mix foarte bun de chiriași: producție, e-commerce, retail – toți chiriașii, indiferent de tipul de activitate, doresc optimizarea costurilor. Astfel, toate acțiunile pe care proprietarii le fac duc la un cost total al fiecărui chiriaș. Noi am început eficientizarea pe partea de ESG. Am încercat să optimizăm costurile pe partea de birouri, au fost montate panouri fotovoltaice, am schimbat complet sistemul de iluminat și suntem foarte vigilenți la ceea ce înseamnă cost. Chiriile sunt pe un tren ascendent, pentru că au crescut costurile construcțiilor din ultima perioadă. Am văzut creșteri și în cadrul parcului nostru, dar depinde de zonă, de durata contractuală.”
Specialiști în domeniul imobiliar au participat, pe 25 septembrie, la cea de-a XVII-a ediție a evenimentului Real Estate & Construction Forum. La ediția organizată în această toamnă de BusinessMark la București au fost prezenți 26 de lideri din industrie, care au dezbătut situația actuală a pieței de real estate, cu perspectivele și provocările pentru anul 2024.
Platformele Oameni și Companii – EventsMax.ro, GlobalManager.ro și Administratie.ro – sunt parteneri de comunicare ai evenimentelor BusinessMark.