România are foarte mult potențial, însă ar trebui să investim mai mult în soluții inovatoare, a declarat Claudiu Bisnel, Managing Partner & Founder, BRISK GROUP, în cadrul ediției din luna martie a conferinței „Real Estate & Construction Forum”.

Este foarte clar că România are foarte mult potențial. Putem beneficia de infrastructura pe care o putem dobândi prin PNRR pentru a dezvolta și alți poli. Aspectul Schengen poate debloca infuzia de proiecte de tip industrial și logistic. România nu poate absorbi pe cât ar fi nevoie din cauza infrastructurii. E clar că sectorul logistic și industrial are câțiva pași în față, mă refer la partea de prefabricare, ce aduce eficiență. Costurile asociate cu prefabricarea erau mai mari, acum dacă ne uităm la costuri asociate și la lipsa forței umane, prefabricarea aduce eficiență. Soluțiile inovatoare trebuie implementate ca să aducă eficiență pe partea operațională”, a explicat Claudiu Bisnel.

„România, ca țară, este o vedetă la nivel industrial”, a menționat Loredana Oprișa, Leasing and Development Manager, Olympian Parks. „Proiectul nostru vedetă este cel din zona București Nord.  Acolo vom începe cu o clădire de 40 000 mp. Avem proiecte în țară, în Cluj și Constanța, însă analizăm multe orașe cu potențial de dezvoltare. Inovația începe de la furnizori. Suntem atenți în alegerea acestora. Atât pe partea de eficientizare, cât și implementare și distribuție. Implementăm soluții cât mai eficiente. Tot ce înseamnă tehnologii, este luat în calcul, acestea cântărind în scorul certificărilor energetice”, a continuat ea.

La rândul său, Victor Coșconel, Director | Head of Office & Industrial Agencies, Colliers, a vorbit despre evoluția sectorului. „Anul trecut a fost o continuare a ceea ce se întâmplă de câțiva ani: o evoluție a zonei de industrial și logistic. Ne așteptăm la un trend similar anul acesta. Anii viitori, dacă ne jucăm cărțile corect ca țară, ar trebui să vedem cifre foarte bune. Este un interes mai mare pentru producție. De câteva luni parcă ceva se întâmplă. România consider că are niște avantaje nete în fața altor țări. Infrastructura, da, este o problemă. Cred, însă, că alte țări au o putere mai mare de a se promova. La nivel de piață ,Bucureștiul rămâne vedeta industrial & logistics. Toate eforturile din zona ESG ajută la migrarea unui tip de chiriaș spre a face o schimbare. Va fi o migrație de la aceste companii. Sper să devină un snowball effect.”

Peste 200 de speakeri și profesioniști din domeniul Real Estate s-au reunit, pe 3 martie 2023, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel și online, la noua ediție a conferinței „Real Estate & Construction Forum”. Ajuns la cea de-a XVI-a ediție, evenimentul a abordat trendurile, oportunitățile și provocările din sectoarele retail, industrial & logistic, office și rezidențial, în cadrul a patru paneluri de dezbatere. Cei care nu au ajuns la eveniment pot solicita înregistrarea conferinței pe site-ul BusinessMark, în secțiunea On Demand.

Real Estate & Construction Forum este un eveniment organizat de BusinessMark. Platformele Oameni și Companii – GlobalManager.ro, Administratie.ro, EuroUrbanism.ro și EventsOnline.ro – sunt parteneri de comunicare ai evenimentelor BusinessMark.