Circa 100.000 de firme riscă să dispară din cauza unei modificări în Codul Fiscal

nicolescu_ovifiuReprezentanţii Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) şi-au anunţat susţinerea faţă de noul Cod Fiscal care ar urma să fie adoptat de către Guvern, dar au, totuşi câteva obiecţii faţă de a­numite modificări care ar putea afecta activitatea firmelor mici din România.

Preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, a afirmat că există o modificare ce ar putea cauza un nou şoc în rândul firmelor foarte mici, asemănător cu cel când a fost introdus impozitul forfetar când peste 100.000 de firme au fost desfiinţate. “Consiliul Naţional este de acord, aproape în totalitate, cu noul Cod Fiscal propus spre aprobare. Sunt acolo modificări ce au rolul de a încuraja mediul de afaceri privat din România. Sunt modificări ce au rolul să aducă o relaxare fiscală pentru firmele din România, modificări ce încurajează în acelaşi timp investiţiile şi crearea de noi locuri de muncă. De asemenea, sunt foarte bune reducerea şi eliminarea unor taxe precum TVA, taxa pe stâlp sau reducerea impozitului de veniturile realizate din dividende. Sunt modificări de care economia naţională are nevoie. Totuşi dorim să atragem şi noi atenţia asupra unor aspecte ce ar putea îngreuna activitatea firmelor mici şi în special a microîntreprinderilor din România, şi anume introducerea unui nou sistem de calcul al taxelor pe clădiri în funcţie de destinaţia lor. După noul Cod Fiscal taxele pe care firmele care au sediu în locuinţa celor care le conduc vor creşte de la două ori, până la 13 ori pe fiecare cameră pe care o are locuinţa respectivă. Această nouă taxă pe clădiri nu specifică numărul de camere în care activează firma. Este posibil ca o firmă să folosească doar o cameră pe post de birou, dar proprietarul imobilului nu plăteşte o taxă suplimentară pentru că are firma acasă doar pentru camera pe care o ocupă, ci pentru tot imobilul. Astfel, gândiţi-vă că pot fi cazuri în care o firmă care se află într-un apartament cu 4 camere să plătească un impozit pe clădire de 52 de ori mai mare decât nivelul actual. Firmele mici, magazinele de la colţ care rămân cu un profit de câteva sute de lei pe lună, nu au cum să reziste. De aceea cere exceptarea, măcar a microîntreprinderilor de la această modificare”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Ovidiu Nicolescu.

Preşedintele CNIPMMR a explicat că dacă acest sistem de calcul va fi introdus, circa 10% din firmele din România riscă să dispară. “Dacă acest sistem de calcul va fi pus în practică, întreprinzătorii mici vor avea parte de acelaşi şoc, exact cum s-a întâmplat când a fost introdus impozitul forfetar. Dacă vă aduceţi aminte, s-au închis peste 100.000 de firme şi la fel se va întâmpla şi acum pentru că aceste firme mici nu au cum să plătească astfel de taxe. Plus că va trebui realizată şi o nouă evaluare a imobilului în care are sediul firma, iar un evaluator nu-ţi evaluează casa fără câteva mii de lei. Aproximativ 90% din microîntreprinderile din România, dar nu numai din România, sunt afaceri de supravieţuire. Oamenii aceia au ce pune pe masă datorită firmelor pe care le au. Luate în parte, poate nu sunt importante, dar împreună, luate laolaltă, rezolvă o problemă socială”, a mai explicat Nicolescu.

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România crede că noul Cod Fiscal ar putea să cuprindă o extindere a bazei de aplicare a scutirii impozi­tului de profitul reinvestit în acti­vităţi productive la echipamentele tehnologice, utilaje şi instalaţii de lucru, construcţii industriale, inclusiv terenuri cu aceeaşi destinaţie, având în vedere că în forma adoptată de Parlament a Codului Fiscal, art. 22 prevede limitarea doar la echipamentele tehnologice, calculatoare electronice şi echipamente periferice, maşini şi aparate de casă, de control şi de facturare, precum şi în programe informa­tice.