rcaUniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a lansat petiția online „Cere limitarea tarifelor RCA!”, prin care dorește să determine Guvernul, Parlamentul și ASF să limiteze tarifele RCA începând cu 1 ianuarie 2016, potrivit unui comunicat al Uniunii.

„Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a lansat petiția online ‘Cere limitarea tarifelor RCA!’, prin care dorește să determine Guvernul României, Parlamentul României și Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să ia măsuri imediate, până la 31 decembrie 2015, de limitare a tarifelor RCA pentru toți șoferii din România, în condițiile în care tarifele polițelor RCA pentru firmele de transport rutier au crescut cu 300% în ultimul an”, se spune în comunicat.

UNTRR cere limitarea RCA/carte verde la valori normale de maximum 5.000 de lei pe 12 luni pentru autovehiculele comerciale de mărfuri și persoane care fac transporturi rutiere internațional și naționale, la maximum 2.000 lei pe 12 luni pentru autovehiculele de transport public local și la maximum 300 lei pe 12 luni pentru autoturisme.

Uniunea precizează că măsura este susținută și de Secretarul General al Uniunii Internaționale a Transporturilor Rutieri (IRU), Umberto de Pretto, care, în urma adresei UNTRR, a transmis o scrisoare către prim-ministrul Dacian Cioloș în care își exprimă îngrijorarea cu privire la creșterea alarmantă a prețului RCA pentru transportatorii rutieri din România și în care propune limitarea tarifelor RCA pe modelul altor țări.

UNTRR precizează că toți posesorii și utilizatorii de autovehicule din România pot semna petiția pentru limitarea tarifelor RCA pe site-ul Petitieonline.com.

„Dacă în anul 2012, costul mediu cu o asigurare RCA pentru un autovehicul de transport mărfuri pe 12 luni, care efectua transporturi rutiere internaționale era de 1.200 lei, în 2014 a ajuns la 4.000 de lei, în 2015 la 15.000 de lei, anul viitor ne așteptăm să atingă nivelul minim de 60.000 de lei, iar în maximum 5 ani să depășească valoarea celor mai scumpe autovehicule noi — peste 96.000 euro!!! Industria de transport rutier va intra în faliment dacă aceste tarife se mențin și vor crește în continuare cu același ritm, urmând ca persoanele fizice să acopere găurile din sistemul RCA. Astfel, se poate ajunge ca o asigurare RCA să coste 1.000 de euro numai pentru un Logan!”, se spune în comunicat. AGERPRES