CIFRELE ZILEI. Câți români joacă la pariuri sportive și cât mai primim dobândă la un depozit bancar

1,3%. Valoarea medie a dobânzilor bancare oferite în România pentru un depozit în lei pe 12 luni a ajuns la 1,3 %, jumătate faţă din valoarea înregistrată în urmă cu un an. În aceste condiţii, persoanele fizice au adus la bănci în luna ianuarie depozite în lei de 7,1 miliarde de lei (echivalentul a 1,6 miliarde de euro), cu 500 de milioane de lei mai puţin faţă de nivelul din ianuarie 2015.

-25%. România are înregistrate peste 200.000 de firme cu capital străin, cu o valoare a capitalului social subscris de peste 42,8 miliarde euro. În prima lună din acest an au fost înmatriculate 350 de noi societăți, număr mai mic cu 25,21% față de aceeași lună din 2015. În funcție de țara de origine a investitorului, 279 provin din Europa, 43 din Asia, 16 din America de Nord, iar restul din Africa, Oceania și America de Sud.

+33%. Vânzările de smartphone-uri din România au ajuns, anul trecut, la 3,2 milioane de unităţi, cu 33% mai multe decât în 2014, când românii au cumpărat 2,6 milioane de smartphone-uri noi. Astfel, piaţa se dublează ca volum din doi în doi ani, dacă ţinem cont că, în 2013, vânzările de smartphone-uri au însumat doar 1,5 milioane de unităţi. Deoarece penetrarea smartphone-urilor în România este de aproximativ 50% (adică un device la doi locuitori), potenţialul de creştere este încă semnificativ.

+5.1%. Piaţa construcţiilor din România, estimată la circa 10 miliarde euro în 2015, ar putea creşte cu 5,1% în 2016, potrivit estimărilor Eastern European Construction Forecasting Association (EECFA), organizaţie ce realizează periodic prognoze referitoare la evoluţia pieţelor de construcţii din Europa Centrală şi de Est.

1,8 miliarde de dolari. Grupul american Samsonite, cel mai mare producător mondial de valize şi genţi de călătorie, a anunţat că va prelua producătorul american de genţi de călătorie de lux Tumi pentru 1,8 miliarde de dolari, o operaţiune care va oferi Samsonite posibilitatea de a se extinde pe piaţa chineză a articolelor de lux.

1/2 milion. Circa 500.000 de pedelec-uri (biciclete asistate electric) s-au vândut în Germania în 2015. Se estimează că, în următorii cinci ani, o bicicletă nouă din trei vândute în Europa Centrală va fi un eBike.

83 de ani. Speranța de viață în Germania, cea mai mare economie din Europa, este în creștere, conform celor mai noi date prezentate de guvern. Speranța de viață pentru fetele nou-născute este de 83 de ani și o lună, iar în rândul băieților nou-născuți este estimată la 78 de ani și două luni. În ultimii zece ani, cifra în cazul bărbaților a crescut cu doi ani și trei luni, iar în cazul femeilor.

200.000. În București sunt vândute zilnic circa 200.000 de pizza, conform estimărilor lui Horia Manea, fondatorul reţelei de pizzerii PPH, citat de Ziarul Financiar.

un milion. Mai mult de un milion de români joacă, în mod constant, la pariuri sportive, pe lista preferinţelor aflându-se fotbalul, tenisul de câmp, boxul, dar şi cursele de câini sau loteriile la minut, pe o piaţă de profil estimată, în România, la peste un miliard de euro anual.

40 euro. Cheltuiala medie pentru produse comestice este de circa 40 euro pe an pe persoană, jumătate față de nivelul din alte țări din zonă. Valoarea totală a consumului pe acest segment este de 780 milioane euro, în timp ce în Franta, spre comparație, este de cinci ori mai mare.