CIFRELE ZILEI. Care este averea Casei Regale a României și cine este cea mai tânără miliardară a lumii

60 milioane de euro. Casa Regală a României ocupă locul 81 în Top 300 Capital 2015, cu o avere de estimată de 58-60 milioane de euro. Mii de hectare de terenuri agricole şi de păduri, castele şi numeroase păduri au aparţinut Familiei Regale a României până în 1948, când au trecut în proprietatea statului. După Revoluţie, multe din proprietăţile pierdute au fost recuperate. În prezent, Familia Regală deţine patru castele, aproape 20.000 de hectare de pădure, trei imobile şi un teren în Bucureşti, un imobil şi terenuri în Sinaia şi câteva cabane în zona Azuga-Predeal.

 

54,7 milioane lei. Producătorul de medicamente Antibiotice Iaşi are bugetată pentru acest an suma de 54,7 milioane lei pentru proiecte de investiţii. Sunt vizate o nouă capacitate de producţie pe segmente unde Antibiotice are cote de piaţă cuprinse între 27% şi peste 42% (unguente şi supozitoare), liniile de fabricaţie deja existente, laboratoarele de analize, achiziţii de licenţe pentru produse noi şi activităţi de cercetare.

 

+17,4%. Retailerul electroIT Flanco a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 777 milioane de lei, în creştere cu 17,4% faţă de anul precedent şi un profit net de 8 milioane de lei, de aproape patru ori mai mare în raport cu anul precedent.

 

85 milioane euro. Compania americană de echipament sportiv Nike pregătește o ofertă de sponsorizare “de nerefuzat” pentru clubul spaniol de fotbal FC Barcelona, în valoare de 85 milioane euro, începând cu iulie 2018 și care poate crește până la 100 milioane euro, relatează ziarul AS.

 

56 milioane de euro. MedLife, liderul pieţei de servicii medicale private din România, a semnat un credit sindicalizat în valoare de 56 milioane euro, cu un grup de bănci coordonat de Banca Comercială Română, din care mai fac parte ING Bank, Raiffeisen Bank şi BRD-Groupe Societe Generale. 20 milioane de euro din fondurile contractate sunt destinate exclusiv proiectelor de achiziţii planificate pentru perioada imediat următoare, în vederea extinderii accelerate a operaţiunilor MedLife la nivel naţional.

 

20%. Anul trecut a cincea partea din sticlele cu vin exportate la nivel mondial au fost produse în Italia, țară ale cărei exporturi de vinuri au atins valoarea record de 5,4 miliarde de euro, în creștere cu 575% în 30 de ani. În luna octombrie a anului trecut, Organizația Internațională a Vinului (OIV) a anunțat că Italia a devenit primul producător mondial de vin, devansând Franța, în condițiile în care producția italiană a crescut cu 10% până la 48,9 milioane hectolitri, în timp ce producția Franței a stagnat la 47,3 milioane hectolitri.

 

1.500 de locuri. Palas Mall Iași a finalizat recent lucrările de extindere a food court-ului, ajungând, în prezent, la o capacitate dublă, de 1.500 de locuri. În prezent, clienţii celui mai mare food court din regiune au la dispoziţie 1.500 de locuri în interior şi alte 400 pe terasă, în sezonul cald.

 

269 milioane de euro. Valoarea taxelor plătite de către operatorii economici autorizaţi în domeniul jocurilor de noroc din România a fost, în 2015, de 269 milioane de euro (aproximativ 1,187 miliarde lei), în creştere cu 71,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

 

1,2 miliarde de dolari. Alexandra Andresen, în vârstă de 19 ani, a devenit cea mai tânără miliardară din lume, cu o avere estimată la 1.2 miliarde de dolari. Tânăra din Norvegia a moştenit averea de la tatăl său, Johan F. Andresen, care şi-a construit averea în industria tutunului, după ce stră-stră-străbunicul Alexandrei a înfiinţat cea mai mare companie producătoare de ţigări din țara sa. Alexandra împreună cu sora ei Katharina, 20 de ani, au apărut pentru prima dată în catalogul Forbes cu cei mai tineri miliardari din lume. Surorile se află pe locul 1475 în clasamentul celor mai bogaţi oameni din lume.

 

+20%. Piaţa de leasing ar putea creşte cu 15 până la 20% în acest an, susţine preşedintele Asociaţiei Societăţilor Financiare, Felix Daniliuc.

 

140 de crame. În România există circa 140 de crame active, iar mai mult de 30 dintre acestea practică turismul viticol. „Numărul cramelor din România creşte constant cu 5 – 10 unităţi pe an” spune Alina Iancu, fondator CrameRomania.ro. România ocupă în acest moment locul 5 la nivel european din punct de vedere al suprafeţei de peste 200.000 de hectare de viţă de vie cultivată şi locul 6 în Uniunea Europeană din perspectiva producţiei.

 

Un milion de metri pătraţi. Stocul de spaţii pe piaţa de retail a ajuns anul trecut la 2,8 milioane de metri pătraţi, din care peste un milion de metri pătraţi în Bucureşti, aceasta fiind cea mai mare piaţă din România, arată un raport al companiei de consultanţă imobiliară JLL. Anul trecut, au fost livraţi aproximativ 175.000 de metri pătraţi închiriabili, iar pentru 2016 este prevăzută finalizarea altor 196.000 de metri pătraţi de centre comerciale.

 

12 aplicații. Doar 12 aplicații au depășit un miliard de utilizatori activi pe lună la nivel global. Șapte sunt de la Google – Search, Gmail, Maps, YouTube, Android, Chrome și Play, celelalte sunt Facebook, WhatsApp, Windows și Microsoft Office.

 

+22%. ING România a avut, în 2015, un profit brut de 392 milioane lei, în creștere cu 22% față de aceași perioadă a anului precedent, și un profit net de 333 milioane de lei. Venitul total a crescut cu 22% la 1,022 miliarde lei în urma creșterii afacerii, a portofoliului de clienți și a volumului activității acestora, iar costurile totale au fost de 575 milioane lei, cu 9% mai mult decât în 2014 în principal datorită creșterii activității, investițiilor în dezvoltarea infrastructurii IT, costurilor de reglementare și noilor angajați.