China se pregătește să formeze cel mai mare producător mondial de aluminiu

Autoritățile de la Beijing pregătesc o restructurare a companiilor de stat care ar urma să dea naștere celui mai mare producător mondial de aluminiu și înființarea unui al treilea producător chinez de energie nucleară care să concureze cu actualul duopol de stat, au declarat pentru “Financial Times” surse din interiorul industriei chineze.

Potrivit acestora, compania energetică de stat State Power Investment Corp (SPI) discută în prezent vânzarea activelor sale din domeniul aluminiului către grupul Aluminum Corp of China (Chinalco), ceea ce va permite SPI să își concentreze investițiile spre construcția de reactoare nucleare, o prioritate națională în China.

Dacă această restructurare se va încheia cu succes, Aluminum Corp of China (Chinalco), în prezent al treilea producător mondial de aluminiu, va trece în fața grupului rus Rusal și a rivalului american Alcoa. În prezent, acesta are o capacitate de producție de 3,8 milioane tone pe an iar prin preluarea activelor SPI va dobândi capacități de producție de 2,7 milioane tone pe an. Valoarea tranzacției nu a fost dezvăluită, cum se întâmplă de obicei în cazul schimburilor de active derulate între companiile de stat din China.

În paralel, China are în prezent în faza de construcție un număr de 28 de reactoare nucleare și intenționează să construiască alte câteva zeci la un cost estimat la 150 de miliarde de dolari, ceea ce va pune presiune pe capacitățile financiare ale celor două mari companii energonucleare China National Nuclear Corp (CNNC) și China General Nuclear Power Corp (CGN). Decizia State Power Investment Corp (SPI), companie formată în luna iunie din fuziunea China Power Investment (al șaselea producător mondial de aluminiu) cu producătorul de energie nucleară State Nuclear Power Technology Corp (SNPTC), de a abandona activitățile din domeniul aluminiului ar da Chinei un al treilea mare jucător în domeniul energiei nucleare.

Beijingul a început să redistribuie active între companiile de stat naționale și cele provinciale în încercarea de a crea campioni industriali mai eficienți și mai competitivi. Consolidarea industrială va fi un test al ambițiilor Beijingului de a restructura vasul sector al companiilor de stat, în special într-un moment de încetinire a creșterii economice. AGERPRES