Agenția de comunicare integrată și data intelligence Cheil | Centrade, hub-ul pentru Europa de sud-est al rețelei Cheil Worldwide, este este singura agenție din România cu un trofeu de aur la Luum Awards, unul dintre cele mai importante festivaluri internaționale dedicate responsabilității sociale, ce premiază exclusiv cauze sociale, civice sau de protecția mediului.

Aurul obținut de Cheil | Centrade în categoria “Comunicare instituțională: ONG-uri, comunități și asociații” este o recunoaștere a creativității campaniei “Unele măști rămân”, dezvoltată alături de Asociația ANAIS, campanie ce și-a propus să readucă atenția asupra violenței domestice în contextul renunțării la mască.

În România, autoritățile au decis încheierea stării de alertă pe 8 martie, odată cu Ziua Internațională a Femeii, și renunțarea la mască începând cu 9 martie. Cu toate acestea, foarte multe românce au avut nasul și gura în continuare acoperite de palma unui partener abuzator sau de propria palmă, speriate sau descumpănite în situații de violență domestică. Pandemia violenței domestice continuă sub numeroase forme: violență fizică, psihologică, economică, cibernetică, socială, sexuală sau spirituală.

Inițiativa a atras atenția asupra acestui flagel, dar și donații cu ajutorul cărora Asociația ANAIS a oferit sprijin și consiliere juridică și psihologică victimelor violenței domestice.

În această ediție a Luum Awards au participat rețele ca AKQA, BBDO, Cheil, DDB, Dentsu, Edelman, McCann, Ogilvy, Saatchi și au fost premiate campanii cu rezultate notabile precum “The Cost of Inequality” sau “Morning After Island”, care au fost premiate și alte festivaluri importante de publicitate, inclusiv Cannes Lions.

„Credem în doing good with data, de aceea am folosit povești reale ale victimelor, reinterpretate cu ajutorul actorilor. Am preluat cele mai întâlnite patternuri de violență domestică: – violența cibernetică (publicarea non-consensuală de informaţii şi conţinut grafic intim), violența economică (restricționarea veniturilor), violența spirituală (interzicerea accesului la valori religioase), violența psihologică (gelozia și controlul) sau violența socială (interzicerea întâlnirilor cu prietenii și familia), pentru a arăta că violența nu e doar cea fizică, pe care o recunoaștem la prima vedere, ci are și forme ascunse”, explică Denisa Armașu, Group Creative Director, Cheil | Centrade.

„Am colaborat excepțional cu Balint Hajagos, în calitate de regizor și fotograf, cu casa de producție Almost Ready și cu studioul de producție Chainsaw Europe. Cu ajutorul lor, am reușit să creăm o campanie foarte crafted în doar trei zile și să fim live exact în data ridicării restricțiilor”, adaugă Carmen Miruță, Client Service Director, Cheil | Centrade.

„Creativitatea acestei campanii a fost recunoscută până acum și în Lürzer’s Archive, dar și în festivaluri internaționale de advertising, MAD Stars din Korea fiind un exemplu elocvent. Faptul că publicul și juriile internaționale au apreciat mesajul nostru ne onorează și ne motivează să continuăm lupta împotriva violenței domestice, alături de Asociația ANAIS”, completează Mihai Gongu, Executive Creative Director, Cheil | Centrade.