Departamentul de evaluări al companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox a evaluat ȋn 2020 peste 350 de proprietăţi cu o valoare cumulată de 4,2 miliarde de euro, în timp ce departamentul de research a oferit consultanță dezvoltatorilor pentru demararea unor proiecte noi cu o valoare de piață de peste 250 de milioane de euro.

„Începutul anului 2021 a dovedit reziliența majorității proprietăţilor imobiliare. Deși persistă încă un sentiment de incertitudine în toate sectoarele pieței, parametrii de funcționare s-au stabilizat și încep să se apropie de situația anterioară pandemiei. Marii chiriași din clădirile comerciale sau de birouri s-au adaptat la noile condiții, oferind stabilitate financiară pieței imobiliare în ansamblu. Un număr relativ mare de tranzacții au avut loc în ultimul an, arătând că încrederea investitorilor în piața românească nu a scăzut. S-a reliefat o apetență a dezvoltatorilor către sectoarele de rezidențial și industrial, în timp ce investitorii au fost atrași de randamentele ridicate oferite de clădirile de birouri din București, comparativ cu piețele vecine. Ratele de capitalizare au rămas relativ stabile, iar valorile proprietăților au suferit ajustări moderate. La un an de la declanșarea pandemiei constatăm că modelul de business echilibrat și diversificat, orientat preponderent către clienții mari cu solicitări recurente, a dus la creșterea activității departamentului chiar și în această perioadă”, spune Bogdan Sergentu, Head of Valuation & Consulting, Cushman & Wakefield Echinox.

Departamentul de evaluări a continuat să lucreze pentru o serie dintre cei mai mari proprietari de active imobiliare din România, care au în portofoliu spații cu o suprafață cumulată de aproximativ 2 milioane de metri pătrați. Activitatea departamentului de Research s-a concentrat în primul rând pe studii de best-use și optimizare de concept, o nișă nouă de servicii fiind reprezentată de consultanța cu privire la operarea de spații de birouri în regim flexibil.

„În perioadele incerte, nevoia de consultanță crește deoarece investitorii caută să identifice din mers schimbările și noile tendințe ale pieței și să își recalibreze alegerile. În acest context, 2021 a început în forță, cu proiecte diverse în toate segmentele pieței, inclusiv cu jucători noi care prospectează piața locală, fie că vorbim de dezvoltatori de rezidențial sau spații logistice, retaileri sau fonduri de private equity. Modul în care a traversat piața locală ultimul an, atât la nivel macro, cât și la nivelul pieței imobiliare, reprezintă o bună bază de pornire pentru investiții viitoare, atât din partea investitorilor deja activi, cât și a unor nume noi”, a declarat Cristi Moga, Head of Research, Cushman & Wakefield Echinox.