Centrul wellness de la Borsec ar putea fi terminat în acest an

borsec1Consiliul Judeţean Harghita a alocat pe 22 ianuarie, în şedinţă extraordinară, un milion de lei pentru echilibrarea bugetului staţiunii Borsec, banii urmând să fie folosiţi pentru continuarea lucrărilor la Centrul wellness din oraş, a cărui construcţie a început în 2011.

În cadrul şedinţei extraordinare a deliberativului judeţean s-au repartizat 11 milioane de lei pentru echilibrarea bugetelor localităţilor, zece la sută din bani fiind alocaţi pentru domeniul prioritar al acestui an pentru Consiliul Judeţean, respectiv dezvoltarea ofertei turistice în privinţa băilor tradiţionale şi a celor de tip wellness.

Primarul staţiunii Borsec, Mik Jozsef, s-a declarat “fericit” că oraşului i-a fost alocată această sumă, ţinând cont că Primăria a contractat la sfârşitul anului trecut un credit de 13 milioane de lei, pentru finalizarea lucrărilor la centrul wellness iar prima rată trebuie înapoiată în 2016. “Această sumă va umple golul şi vom avea nevoie de ajutor şi anii viitori, pentru că din bugetul local nu vom fi capabili să returnăm creditul. Sincer să fiu, altă variantă nu am avut. Ajutor de la Guvern nu am primit, CJ ne-a ajutat cum a putut şi i-a permis baza legală, fonduri europene nu am putut accesa şi singura variantă a fost contractarea creditului”, a declarat Mik Jozsef.

Acesta a spus că din suma contractată se doreşte finalizarea investiţiei până în decembrie 2016, iar în iunie 2017 să înceapă să funcţioneze, pentru ca din veniturile obţinute să se poată rambursa o parte din credit. Primarul din Borsec a adăugat că, pentru oraşul pe care-l conduce, “centrul wellness reprezintă totul”, întrucât va duce la crearea de locuri de muncă, va încuraja tinerii să rămână acasă, va creşte numărul de turişti şi va îmbunătăţi oferta turistică.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat că, în ultimii şapte ani, instituţia pe care o conduce a alocat aproximativ două milioane de lei pentru lucrările de la Centrul wellness de la Borsec, la care se adaugă şi suma alocată vineri. Potrivit lui Borboly, este important să se ia astfel de decizii prin care tinerilor li se oferă perspectiva de a rămâne acasă, prin crearea de locuri de muncă, iar producătorii locali vor avea piaţă de desfacere, întrucât turiştii care vin în judeţ sunt interesaţi să viziteze şi să cunoască zona, nu doar să se relaxeze în hoteluri şi centre spa.

“Apele din judeţul Harghita sunt renumite de sute de ani şi în trecut pentru ele veneau foarte mulţi turişti. De aceea trebuie repuse în funcţiune acele staţiuni şi am început cu Băile Tuşnad şi continuăm cu restul localităţilor. (…) Noi vrem să fim un judeţ care atrage turişti şi oferă cât mai multe servicii şi chiar avem această posibilitate, pentru că, în afară de mare şi Deltă, toate celelalte domenii de care un turist este interesat se pot găsi la noi, asta însemnând că putem fi numărul unu din ţară”, a conchis Borboly Csaba.

Construcţia centrului balnear din Borsec a început în 2011, cea mai mare parte a finanţării fiind asigurată de Ministerul Dezvoltării Regionale de la acea vreme, care a alocat 13,5 milioane de lei. După aproape un an şi jumătate de la începerea lucrărilor, s-a sistat orice finanţare de la bugetul de stat, iar autorităţile locale şi judeţene au alocat diverse sume, dar acestea s-au dovedit a fi insuficiente, motiv pentru care s-a luat decizia contractării creditului.

Centrul balnear se compune din două părţi, şi anume o bază de tratament şi o parte wellness, capacitatea zilnică fiind de o mie de persoane vara şi 700 pe timpul iernii. Acesta va oferi posibilităţi diverse de tratament, cum ar fi împachetări cu nămol, masaj sau terapie cu apă minerală caldă şi rece, iar zona de wellness include piscine interioare şi exterioare, saună finlandeză, infra-saună sau saună cu aburi.

Borsec este una dintre cele mai vechi staţiuni balneare din România, a cărei construcţie a început în secolul al XVIII-lea. Apele de aici sunt cunoscute pentru efectul lor terapeutic încă din a doua jumătate a secolului al XVI-lea. AGERPRES