Pe 26 octombrie 2023, Asociația ECOTIC a predat, în cadrul unui eveniment festiv, către Primăria Municipiului Iași gestionarea și operarea Centrului Municipal de Colectare Iași (CMCI), primul centru din România dedicat colectării deșeurilor reciclabile din gospodării private.
Centrul Municipal de Colectare Iași (CMCI) este rezultatul unui parteneriat între Asociația ECOTIC, Primăria Iași și SALUBRIS SA. CMCI este o soluție europeană pentru orașe curate și ecologice, unde populația poate preda ușor, fie cu mașina, fie pietonal, toate tipurile de deșeuri care se generează acasă și nu sunt deșeuri reziduale: electrice și baterii uzate, plastic, hârtie, sticlă, mobilier vechi sau nefuncțional. Toate informațiile sunt disponibile pe www.cmciasi.ro .
Centrul a fost construit în urma obținerii unei finanțări parțiale din partea Norway Grants, iar în cei 8 ani de operare (2016-2023) ECOTIC a susținut dezvoltarea centrului atât din punct de vedere administrativ, precum și în ceea ce privește promovarea acestuia la nivel local.
În perioada 2016-2022 peste 1600 de tone de deșeuri au fost predate de ieșeni la CMCI, astfel importante resurse au reintrat pe circuitul producției de produse noi, contribuind astfel la recuperarea unor materii prime valoroase și la tranziția la economia circulară.
“CMCI, primul centru universal de colectare deșeuri din România, reprezintă un exemplu de bune practici în domeniul colectării separate a deșeurilor de la populație și un model de urmat și de alte autorități locale din țară. Suntem bucuroși că am contribuit în ultimii 8 ani, împreună cu partenerii noștri, Primăria Municipiului Iași și Salubris SA, la buna gestionare a deșeurilor în beneficiul comunității locale. Dorim să continuăm colaborarea noastră de succes în domeniul protecției mediului și utilizării eficiente a resurselor și după predarea Centrului către Primăria Municipiului Iași”, declară Valentin Negoiță, Președinte ECOTIC.
‘’Am avut bucuria de a administra împreună cu ECOTIC și Primăria Iași, timp de 8 ani, acest Centru Municipal de colectare, care a cunoscut o dezvoltare frumoasă în ceea ce privește notorietatea în oraș și numărul de vizitatori/deponenți. În aceasta locație nu se face doar COLECTARE deșeuri ci și educație în domeniul protecției mediului și al managementului deșeurilor, unde putem învăța modul corect de colectare separată a deșeurilor’’, spune Ec. Cătălin Neculau, Director General Salubris SA.
Campanie în derulare
Până la finalul anului, pentru a impulsiona și mai mult ieșenii să colecteze separat și să participe la procesul reciclării, Centrul continuă programul de fidelizare menit să crească frecvența vizitelor în locație. Astfel, Centrul Municipal de Colectare Iași are un card de fidelitate, nominal, care se oferă celor care aduc deșeuri în Stradela Grădinari nr. 26.
La fiecare patru vizite, ieșenii primesc cadou o umbrelă sau o sticlă de apă reutilizabilă, iar cei care predau deșeuri de echipamente electrice (inclusiv becuri și neoane) și/sau baterii uzate sunt înscriși într-o tombolă unde pot câștiga un LCD sau kit-uri de baterii reîncărcabile.