Cele mai mari zece bănci locale au disponibilizat în ultimii şase ani 8.000 de angajaţi

banca_ghiseeCele mai mari zece bănci locale au disponibilizat în ultimii şase ani circa 8.000 de angajaţi, dar cheltuielile cu personalul au rămas la acelaşi nivel (de peste 3 mld. lei), o strategie care arată competiţia acerbă pentru oameni din piaţă, băncilor fiindu-le mult mai uşor să ia personal deja pregătit de la concurenţă, pe un salariu puţin mai mare, decât să angajeze absolvenţi.

Potrivit Ziarului Financiar, costurile primilor zece jucători din sistemul bancar cu salariaţii se ridica la finele anului trecut la 3,4 mld. lei, în timp ce numărul angajaţilor era de 39.000, respectiv 67% din totalul angajaţilor din industria bancară. În 2008, ponderea numărului de angajaţi ai primelor zece bănci după active în total salariaţi din bănci era de 50%.

BCR şi-a redus în ultimii şase ani cu 40% cheltuielile cu personalul, iar la polul opus Volksbank şi le-a majorat cu 60%. Bancherii spun că disponibilizările şi închiderea sucursalelor nu mai sunt metode viabile şi că pe viitor se orientează către digitalizarea operaţiunilor, proces care va avea ca efect inclusiv creşterea gradului de bancarizare.