Este timpul, mai mult ca oricând, să acordăm o atenție mai mare modului în care construim și, mai ales, cum putem deveni independenți de combustibilii fosili folosiți în funcționarea clădirilor noastre. O clădire nZEB înseamnă, în primul rând, consum redus de energie pentru încălzire, răcire, apă, ventilație și iluminat. Beneficiarul unei construcții nZEB va simți imediat avantajele, respectiv confort ridicat cu costuri foarte mici pentru întreținere și, mai ales, independență față de variațiile prețurilor și accesul la combustibilii fosili.

Pe termen lung, de aceste avantaje va beneficia și mediul înconjurător, prin reducerea poluării și prin conservarea resurselor (o casă nZEB folosește surse regenerabile pentru crearea necesarului de energie).

nZEB Roadshow este un eveniment internațional care aduce împreună organizații din Bulgaria, Croația, Grecia, Italia și România în vederea promovării pe plan local și regional a bunelor practici în materie de clădiri cu consum de energie aproape egal cu zero (nZEB) și pentru stimularea cererii de personal calificat, într-un mod inedit.

În fiecare țară vor fi construite unități mobile, sub forma unor „centre de demonstrare” a tehnologiilor necesare pentru realizarea clădirilor nZEB. Acestea vor fi transportate în diferite orașe din fiecare țară participantă la proiect, iar publicul va putea participa gratuit.

Astfel, în cadrul fiecărei destinații vor fi organizate sesiuni cu durata de 5-7 zile (Săptămâna nZEB), care vor cuprinde conferințe, ateliere de lucru, sesiuni de instruire și prezentare a principiilor nZEB, de demonstrare a tehnologiilor disponibile pentru atingerea noilor cerințe de eficiență energetică, dar și modul în care acestea pot fi combinate pentru obținerea unei eficiențe energetice sporite a clădirilor, precum și dobândirea unui mediu de viață sănătos și confortabil pentru ocupanții acestora. Publicul țintă este format în primul rând din viitori beneficiari de construcții, dar este dedicat și profesioniștilor din domeniul construcțiilor: arhitecți, ingineri, studenți, meșteri și constructori.

nZEB Roadshow – România

În România, evenimentul nZEB Roadshow este organizat de Clusterul pentru promovarea clădirilor cu consum de energie aproape egal cu zero (pRO nZEB), iar evenimentul din Cluj Napoca este realizat în parteneriat cu Șoflete.ro – o echipă care de 3 ani se ocupă de educare în domeniul construcțiilor eficiente energetic, sustenabile și, mai ales, durabile.

Evenimentul se va desfășura în perioada 3-6 Noiembrie 2022, în cadrul BT Arena, accesul publicului fiind gratuit. Fiind organizat la interior, atât expozanții, cât și participanții vor putea discuta despre eficiența energetică a viitoarelor construcții în voie. Vizitatorii vor putea participa la activități teoretice și practice, toate acestea în scopul creșterii, acceptării  și promovării conceptului nZEB în diferite regiuni.

Caravana nZEB reprezintă un container mobil care va transporta, pe ruta București – Cluj-Napoca, machete realizate la scara 1:1 din clădiri nZEB și în jurul cărora vom organiza diferite activități de educare, sesiuni de întrebări și răspunsuri, precum și workshop-uri de popularizare a conceptului nZEB. De asemenea, viitorii beneficiari vor putea afla mai multe despre noua legislație – cum se aplică, ce materiale și tehnologii se folosesc, dar mai ales cum pot atinge standardul nZEB.

Toți participanții vor accesa, în mod gratuit, informații utile de la cei mai buni profesioniști în domeniu, vor descoperi cele mai noi tehnologii de pe piață și, de asemenea, vor beneficia de consultanță de specialitate, prin care pot construi mai bine și mai avantajos, mai ales în contextul politic și economic actual.