Lidl continuă investiţiile în România şi inaugurează cel mai mare centru logistic din portofoliul său, în comuna Fundeni, judeţul Călăraşi. Noul depozit, amplasat strategic în apropierea autostrăzii A2, va deservi aprovizionarea a peste 55 de magazine din zona de sud şi sud-est a ţării. În plus, noua clădire se remarcă printr-un mural de peste 6000 mp, amplasat pe două dintre laturile construcţiei, realizat integral din vopsea ecologică Airlite care contribuie la purificarea aerului.

Potrivit sursei, cel de-al şaselea sediu regional se întinde pe o suprafaţă totală construită de peste 56.000 m2 şi o suprafaţă a terenului de peste 173.000 m2, fiind astfel cel mai mare depozit din portofoliul Lidl. Amplasată în apropierea autostrăzii A2, clădirea este un punct logistic extrem de important pentru eficientizarea procesului de distribuţie în zona de sud şi sud – est a ţării şi în paralel pentru reducerea impactului negativ asupra mediului, generat de transportul logistic. În plus, cu scopul de a reduce amprenta de carbon generată de aprovizionarea magazinelor, începând cu 2021, Lidl a implementat soluţia digitală Quintiq, care ajută la eficientizarea transportului prin comunicarea permanentă a ratei de utilizare a camioanelor şi a timpilor de livrare.

„Eficienţa face parte din strategia noastră de business sustenabil, aşadar aplicăm acest principiu în toate domeniile noastre de activitate, inclusiv în expansiune şi vânzări. Deschiderea depozitului din comuna Fundeni, din apropiere de A2, a venit ca un pas firesc, odată cu extinderea reţelei noastre de magazine. Pentru că suntem la cel de-al şaselea depozit din portofoliul nostru, experienţa ne-a oferit ocazia să testăm şi să dezvoltăm mai multe soluţii care ne permit să optimizăm timpii de aprovizionare a magazinelor, să avem o şi mai mare acurateţe a stocurilor de produse şi totodată să reducem amprenta de carbon generată de activitatea din depozit”, a spus Cezar Rotaru, Director Sediul Regional Fundeni, Lidl România.

Cu scopul de a eficientiza procesul de stocare şi distribuţie a produselor în magazine, depozitul logistic din Fundeni se remarcă printr-o serie de soluţii şi măsuri precum: sistemul ALMA, un instrument care permite gestionarea eficientă a procesului de încărcare şi descărcare a camioanelor, sistemul de rafturi gravitaţionale de tip PDR, o soluţie prin care se eficientizează spaţiul de depozitare, şi un sistem LPV de rotire a paleţilor – o soluţie de gestionare a stocurilor de produse care au termen de valabilitate scurt, măsură care permite totodată şi reducerea risipei alimentare în cadrul depozitului.

Mai mult, în cadrul noului depozit din Fundeni s-au implementat o serie de soluţii alternative atât pentru economisirea energiei, cât şi pentru reducerea cantităţii de emisii de dioxid de carbon din transport. De exemplu, noul sediu regional este dotat cu 2650 de panouri solare, care au capacitatea de a produce în jur de 30% din cantitatea de energie destinată funcţionării clădirii. În plus, centrul logistic este dotat cu o staţie de încărcare electrică, destinată să alimenteze camioane, precum primul camion 100% electric de pe piaţa din România, lansat de Scania, Blue River şi Lidl anul trecut sau cele 2 camioane electrice, de la Mercedes-Benz Trucks & Buses România şi Volvo Trucks România care au intrat în flota Blue River luna aceasta, şi care vor deservi aprovizionarea magazinelor Lidl arondate acestei regiuni. Alternativ, odată cu inaugurarea acestei clădiri, retailerul construieşte în premieră o staţie de alimentare CNG (Gaz Natural Comprimat) destinată unei părţi din flota de camioane care transportă marfă pentru magazinele Lidl, subliniază sursa citată.

În linie cu demersurile de reducere a impactului clădirilor asupra mediului, odată cu noul centru logistic din Fundeni, Lidl România inaugurează şi o pictură murală de peste 6000 m2, amplasată pe două dintre laturile clădirii. Pictura a fost realizată de artistul Irlo, în parteneriat cu The Institute, şi a fost creată integral din vopsea ecologică Airlite, care are rolul de a purifica aerul din apropierea clădirii. Astfel, această vopsea reduce poluarea din aer atunci când este expusă la lumina naturală, eliminând anual aproximativ 330 kg de oxizi de azot. Mai mult, anulează zilnic efectul a 1294 autoturisme Euro 6 benzină sau 970 autoturisme Euro 6 diesel şi ţine locul a 240 de arbori.