Ce universități românești au reușit să pătrundă în elita celor mai importante 500 de universități din lume

universitatea_bucurestiUniversitatea din București se menține printre cele mai importante 500 de universități din lume, conform ediției din acest an a Clasamentului QS al instituțiilor de învățământ superior. Potrivit unui comunicat de presă, universitățile românești au reușit să se mențină la nivelul de anul trecut, cu 10 locuri în Top 500, pentru 6 programe de studiu.

Universitatea din București a reușit cele mai bune performante din mediul academic românesc, clasându-se la categoriile 151-200 pentru Limbi Moderne, 251-300 pentru Matematică și Limba și Literatura Engleză și în grupul 301-400 pentru disciplinele Chimie, Fizică și Astronomie.

Alte universități prezente în clasament sunt Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj cu trei discipline și Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea “Al. I. Cuza” din Iași cu rezultate la câte o disciplină fiecare.

Principalul indicator utilizat în realizarea ranking-ului QS este Reputația Academică, cu o pondere de până la 70% din scorul final, în cazul limbilor moderne. Pentru specializările gen STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) scorul este alcătuit în proporție de 40% din reputația academică, la care se adaugă reputația angajatorului și alți doi indicatori care măsoară cercetarea științifică.

QS (Quacquarelli Symonds) oferă analize specializate asupra mediului academic universitar și de afaceri încă din anul 1990. Clasamentele internaționale ale universităților (QS World University Rankings) sunt cele mai cunoscute din lume, oferind anual studenților, părinților, angajatorilor și universităților informații și analize asupra învățământului universitar la nivel mondial. AGERPRES