Întâlnirea din luna septembrie a Comunității OSC – Hackathons a adus în atenție managementul din sistemul medical românesc, necesitățile identificate la momentul actual cât și inovațiile menite să aducă plus valoare muncii medicilor și managerilor din instituții. Tema – Inovație în Managementul Medical – a fost abordată de speakerii: Dr. Bogdan Pană, medic primar management sanitar și sănătate publică, cadru didactic la Universitatea de Medicina și Farmacie „Carol Davila” și Fondator Alprevia, Dr. Ion-Gheorghe Petrovai,Co-fondator FreshBlood HealthTech, Georgiana Coșoveanu Senior Manager Governmental and Corporate Affairs, The Janssen Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson și Dr. Mihai Bran, fondator ATLAS (atlas.app).
Inovațiile din sistemul de management medical devin tot mai vizibile datorită necesităților de schimbare și adaptare. Un real ajutor în acest sens sunt competițiile de tip hackathon prin care se încurajează găsirea de soluții la problemele actuale și trecerea de la o simplă idee la un rezultat concret, eficient și productiv. Ideea este confirmată de Georgiana COȘOVEANU, care susține hackathoanele ca sursă de inovare, un exemplu fiind implicarea în organizarea Hackthon4Health ,,Scopul acestui hackathon a fost dorința de a contribui la tot ce înseamnă digitalizare și transformare digitală în sănătate în România. Am dorit să oferim posibilități pentru dezvoltarea soluțiilor digitale, inovatoare utilizând această platformă de colaborare, care reunește diverși actori din domeniul sănătății.”
Iar ideea conform căreia această formă de inovare este una de succes, este susținută și de Dr. Ion-Gheorghe Petrovai ,,Noi vedem educația prin hackatoane ca unul dintre obiectivele noastre principale motiv pentru care organizăm trimestrial astfel de competiții. Ne dorim să sprijinim inovatorii, să dezvoltăm acei early adopters astfel încât ei să reușească ulterior să își pregătească produsul și propunerea către următoarea etapă de implementare”. Fondatorul FreshBlood oferă suport tuturor proiectelor care își propun să îmbunătățească starea de sănătate prin inovație, dar mai ales prin tehnologie.
De asemenea, a subliniat faptul că principala inovație care trebuie introdusă în sistemul medical din România este măsurarea rezultatelor cheltuielilor, întrucât doar măsurând rezultatele poți analiza obiectiv ce este relevant și ce poate restructurat pentru ca sistemul să devină mai eficient.
Ideile susținute de către specialiști tind să aibă o traiectorie asemănătoare, Dr. Bogdan Pană menționând faptul că ,,inovația care trebuie introdusă în sistemul medical din România este planificarea sanitară”. Viziunea dr. Bogdan Pană aduce în atenție o serie de necesități, a căror rezolvare, din punct de vedere al inovației și al viziunii ca și management, propune următoarele practici: spitalul sau clinica va trece de la curativ la integrat, va trebui să vină în întâmpinarea pacientului în lumea online cu o contra-ofertă, creșterea numărului de adresări cât și a volumului de servicii dar și implicare activă în rezolvarea unei probleme majore de sănătate în comunitate.
Managementul medical în ce privește abordarea psihoterapeutică cu pacienții a fost discutată de către Dr. Mihai Bran. Fondatorul ATLAS a evidențiat în cadrul discuțiilor faptul că ,,principalele caracteristici legate de inovație de care ar trebui să țină cont cei care vor să inoveze sau cei care conduc diverse sectoare din zona sănătății sunt oportunitatea, evoluția, accelerare și capabilitatea de scalare. În acest moment, telemedicina este cea mai atractivă în ceea ce privește sănătatea digitală deoarece permite și contextul.”
Comunitatea OSC – Hackathons este dezvoltată de Oameni și Companii, cu suportul Asociației Române pentru Lingvistică Computațională (ARLC), și este deschisă organizațiilor și persoanelor interesate să susțină inovația disruptivă din România.
Oameni și Companii-OSC oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +100 comunități business sau profesionale si platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici.