Lipsa unui plan de combatere a unui atac cibernetic poate duce chiar la pierderea unei afaceri, tocmai de aceea atenția pentru securitatea cibernetică transformă un cost într-o investiție. Este avertismentul lansat de Cătălina Dodu, Cybersecurity Leader, EY South Cluster şi Tehnology Consulting Leader, EY România, în cadrul celei de-a treia dezbateri profesionale digitale, din acest an, organizate de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, vineri, 31 martie. ”Securitatea cibernetică ne privește pe toți” a fost tema discuției referitoare la cum să reacționăm, în cazul în care organizația noastră este atacată cibernetic.

Drumul de la cost la investiție

”Costurile protecției de atacurile cibernetice depind de momentul în care investim: dacă de la început facem un plan și luăm în considerare securitatea cibernetică, atunci vorbim de o investiție, însă dacă vom ignora, în ideea că nouă nu ni se va întâmpla și se va întâmpla la un moment dat, atunci costul va fi uriaș, poate duce chiar la pierderea business-ului. Deci momentul și modul în care ne pregătim transformă un cost într-o investiție”, a explicat Cătălina Dodu.

Planul de apărare, actualizat continuu

”Sunt două scenarii pe care ar trebui să le urmeze o companie, atunci când este atacată cibernetic, iar ele pleacă de la același lucru, și anume, de la ce am făcut, înainte de a fi atacați. Dacă înainte de atac aveam un plan și știam care sunt riscurile în organizația noastră, atunci acest plan înseamnă că știm cum să reacționăm,  înseamnă colegi tehnici, companii care să ne ajute sau autorități etc. Dacă avem un plan este bine să-l testăm cât de des putem, ca să știm cum funcționează, dacă este actualizat și răspunde nevoilor actuale. Dacă nu avem un plan, atunci primul lucru pe care trebuie să-l facă organizația este să se apuce să construiască acel plan. Ținând ascuns un atact nu înseamnă că nu s-a întâmplat și recomandarea este ca orice organizație să se adreseze Directoratului Național de Securitate Cibernetică, precum și partenerilor, pentru că împreună pot construi un plan și nu numai”, a mai spus reprezentanta EY.

Potrivit acesteia, preocuparea pentru securitatea cibernetică este în creștere și se află într-un proces care durează.

***

Înregistrarea întâlnirii „Securitatea cibernetică ne privește pe toți. Cum să reacționăm în cazul în care firma noastră este atacată cibernetic”, poate fi urmărită integral, AICI.

Reuniunile CLCC

Întâlnirea digitală a fost organizată de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale, într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.