Dezvoltarea economică, ultimele descoperiri din domeniul tehnologiei informației, accesul la tot mai multe aplicații și device-uri îi fac pe antreprenori să înțeleagă că diferențierea între ei și competitorii lor se realizează într-o mare măsură și din deținerea drepturilor de proprietate intelectuală, afirmă Cătălin Neagu, General Manager ProtectMark, într-un interviu acordat portalului GlobalManager.ro

„Motivul principal este acela de a-și proteja produsele, serviciile și chiar viitorul propriei afaceri. În ultima perioadă, companiile au început să conștientizeze din ce în ce mai mult importanța înregistrării și a deținerii drepturilor de proprietate industrială prin înregistrarea de marci, desene / modele sau brevete. În momentul în care acestea își exercită drepturile în raport cu competitorii și observă că au rezultate pozitive, încep să aibă încredere că investițiile făcute în acest domeniu le protejează celelalte investiții făcute în companie, protejându-le astfel întreaga activitate”, explică Neagu.

“Mulți dintre cei care își înregistrează singuri mărcile ajung în final tot la noi”

Întrebat care sunt cele mai frecvente tipuri de situații în care echipa ProtectMark este solicitată să consilieze managerii în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală, Cătălin Neagu spune că sunt foarte multe solicitări, unele care acoperă zona de cereri de înregistrare, altele de verificare a drepturilor anterioare, de cesiune sau licențiere a unor drepturi, sau chiar de notificări împotriva folosirii neautorizate a drepturilor de proprietate industrială de către persoane rău intenționate.

„Există și un segment de clienți, format din cei care aleg să își înregistreze singuri mărcile, necunoscând legislația în domeniu, care ajung în final la noi pentru a le remedia anumite situații. În ultima perioadă, din ce în ce mai multe companii care doresc să își extindă afacerile în afara României, înainte de a-și începe activitatea în acele jurisdicții, doresc să își protejeze produsele și serviciile, pentru a avea un drept exclusiv de exploatare în piețele respective”, afirmă managerul general al companiei ProtectMark.

O confirmare a eforturilor depuse și a expertizei obținute

La începutul acestui an, Cătălin Neagu a fost inclus în WTR 1000 / 2023 – The World’s Leading Trademark Professionals. Ghidul WTR 1000 enumeră cei mai importanți practicieni de mărci înregistrate și firme din peste 80 de jurisdicții din întreaga lume.

„Includerea pentru al doilea an consecutiv în ghidul WTR 1000 este o confirmare a eforturilor depuse de-a lungul a aproape 18 ani de activitate în acest domeniu și în același timp o recunoaștere a expertizei obținute, atât la nivel național cât și internațional, ca urmare a reprezentării intereselor clienților noștri în domeniul IP în jurisdicții cât mai diverse din întreaga lume”, spune fondatorul  ProtectMark.

Potrivit acestuia, secretul succesului a venit în principal ca urmare a multor ore de activitate și de studiu, din buna cunoaștere a legislației, precum și din colaborarea cu reprezentanți din domeniul IP din alte jurisdicții, dar și din încrederea pe care companiile pe care le reprezintă o acordă.

„Cred că și greșelile pe care le-am făcut în trecut ne-au ajutat să ne perfecționăm și ulterior să avem succes. Creșterea noastră constantă de-a lungul acestor ani nu ar fi fost posibilă fără dezvoltarea companiilor care activează în diverse domenii și care ne sunt clienți, care ne lansează tot mai des noi provocări”, conchide Cătălin Neagu.