Cătălin Drulă: “România trebuie să susţină respingerea Directivei europene privind dreptul de autor pe piaţa unică digitală”

România poate şi trebuie să aibă o voce puternică, să susţină respingerea propunerii de Directivă europeană privind dreptul de autor pe piaţa unică digitală, dacă nu serveşte unui interes public în UE, a declarat preşedintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, deputatul Cătălin Drulă.

“Am avut astăzi o dezbatere în Comisia pentru tehnologia informaţiei pe marginea propunerii de Directivă legată de drepturile de autor. Am auzit foarte multe opinii negative despre această Directivă care, de altfel, a stârnit foarte multe controverse şi există foarte multe îngrijorări legate de atingerile pe care le aduce atât dreptului la liberă exprimare, cât şi piedici pe care le-ar pune proiectelor antreprenoriale şi inovaţiei în UE”, a precizat Drulă la încheierea dezbaterii.

El a adăugat că se conturează foarte multe articole din Directivă “care au probleme şi nu e clar ce interes public servesc”. “Directiva în sine pare foarte precar fundamentată, adică are un studiu de impact, care de fapt nu prezintă impactul. Vorbeşte despre nişte consultări publice ale căror concluzii nu le prezintă, dar, aşa cum au prezentat astăzi şi invitaţii noştri, nu au fost luate în seamă”, a spus Drulă.

În opinia sa, directiva menţionată cuprinde foarte multe prevederi “care nu e clar ce interes public servesc”. “Acea taxă pe link, care a fost introdusă în Germania şi Spania înainte de această directivă, cu efecte negative pe toate planurile, inclusiv pentru editori. Este vorba de forme de suprareglementare a internetului în care se impun obligaţii celor care găzduiesc conţinut, care duc la blocarea inovaţiei, la oprirea startup-urilor. Este vorba de prevederi în acest domeniu al strângerii de date automate, care va sta la baza inovaţiilor viitoare în economia europeană, pentru care nu se prevăd excepţii decât pentru cercetare. Deci, cumva, domeniul comercial şi dezvoltarea de busines în Europa este lăsat în aer din punctul acesta de vedere”, a afirmat Drulă.

Deputatul a mai spus că termenul pentru prezentarea proiectului de opinie din partea Comisiei pentru tehnologia informaţiei este 13 aprilie. “Se înaintează Camerei Deputaţilor, apoi Guvernului, care va armoniza acestei poziţii şi le va trimite mai departe Comisiei Europene”, a punctat deputatul.

În context, deputatul Varujan Pambuccian a spus că speră ca acest proiect de Directivă europeană să nu devină “niciodată” lege românească. “O propunere de Directivă care încearcă să limiteze şi să creeze un gen de poliţie a conţinutului în internet, nemaivăzută până acum nici în lumea reală. Pentru că vorbim de poliţie, care nu mai este realizată nici măcar de oameni, ci de sisteme de inteligenţă artificială, care nu doar semnalează, ci şi judecă şi execută rezultatul judecăţii lor, fără să întrebe pe nimeni. Eu cred că România trebuie să aibă un rol activ prin parlamentarii pe care îi avem în Parlamentul European, prin personalul pe care-l avem în diversele electorate la nivel european. România trebuie să aibă un punct de vedere omogen, clar, care să reprezinte majoritatea punctelor de vedere din societatea românească şi să-l spună acolo. Lucrul acesta trebuie foarte repede aflat şi trebuie transmis celor care ne reprezintă la Bruxelles”, a conchis Pambuccian.

Ioana Avădanei, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, a criticat faptul că în Directivă cuvântul “freedom of expression” apare o singură dată în textul Directivei, “Market” apare de 45 de ori, iar “Freedom” de trei ori. “Aşa cum este formulată Directiva, reprezintă un impediment major la dreptul de autor şi dreptul de expresie”, a susţinut Avădanei. AGERPRES