Cătălin Beciu: “Estimez că impozitul de 5% pe dividende se va aplica de la 1 ianuarie 2016”

beciu_catalinReducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5% ar putea să se aplice încă din anul 2016, în condițiile în care mediul privat va găsi soluții pentru a evita plata acestuia, fiind totodată irelevant în construirea bugetului pe anul viitor, a declarat Cătălin Beciu, secretar de stat în Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri.

“Impozitul pe dividende de 5% este prevăzut să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2017 numai că, dacă nu este redus, nu va fi plătit de către mediul privat. Oamenii vor găsi soluții pentru a evita acest lucru. Consider că este irelevant în construirea bugetului pe anul viitor. De aceea, cred că devansarea este necesară pentru că ea imediat va da o gură de oxigen importantă mediului de afaceri și, mai mult decât atât, vor intra mulți bani în economie din banii care au fost trași pe dreapta de companii, tocmai pentru că ei nu au putut fi scoși cu acest impozit pe dividende de 16%”, a subliniat Beciu.

Acesta a adăugat că “se caută soluții în acest sens, se discută, și sunt șanse mari ca devansarea să fie anunțată în curând”.

Scăderea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, care trebuia să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016, a fost amânată pentru 1 ianuarie 2017, în urma trimiterii actului normativ în Parlament de președintele României spre reexaminare. AGERPRES