Indicatorul de Creștere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut cu 1,7 puncte comparativ cu luna anterioară, ceea ce îi face pe analiști să aprecieze că euro va trece de valoarea de 5 lei în următoarele 12 luni.

“Pe fondul prudenţei generate de intrarea în valul 4 al pandemiei, indicatorul de încredere macroeconomică a înregistrat o uşoară scădere, prima din ultimele 12 luni. De asemenea, pe fondul majorării ratei inflaţiei, rată anticipată de dobânda de piaţă monetară, ROBOR 3M, implică cel puţîn două majorări de dobânda de politică monetară în următoarele 12 luni”, spune Adrian Codirlaşu, CFA – Vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Scăderea s-a datorat componenţei de anticipaţii a indicatorului. Rată anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4,03%, peste 72% dintre participanţi anticipând majorarea acesteia în următoarele 12 luni (la momentul realizării sondajului, rată inflaţiei înregistra valoarea de 3.94%).

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 93% dintre participanţii la sondaj prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9829, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 5,0445 lei pentru un euro.

Este de remarcat faptul că 91% din participanţii la sondaj prevăd majorarea ratelor de dobânda de piaţă monetară (ROBOR 3M), nefiind înregistrată nicio opinie de reducere a acestei rate, iar 85% dintre participanţi anticipează majorarea ratelor de dobânda pentru scadenţele de 5 şi 10 ani. Peste 63% dintre participanţi anticipează majorarea preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în următoarele 12 luni, cel mai mare procent de la introducerea acestei întrebări.