Câştigul salarial mediu net a coborât la 3.182 lei, în aprilie

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 5.201 lei, în luna aprilie 2020, cu 185 lei (-3,4%) mai mic decât în luna martie 2020, iar câştigul salarial mediu nominal net s-a situat la valoarea de 3.182 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 112 lei (-3,4%), arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice, respectiv 7.982 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, de 1.340 lei.

Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 2,2%.

Conform statisticii oficiale, indicele câştigului salarial real a fost 99,5% pentru luna aprilie 2020, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în timp ce indicele câştigului salarial real a fost 96,3%. Faţă de luna octombrie a anului 1990, indicele câştigului salarial real s-a situat 214,3%, cu 8,1 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna martie a acestui an.

În luna aprilie 2020, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a scăzut faţă de luna precedentă ca urmare a întreruperii/încetării activităţii sau a intrării în şomaj tehnic a multor agenţi economici, a nerealizărilor de producţie ori încasărilor mai mici (în funcţie de contracte/proiecte), a remunerării parţiale a salariaţilor din unele activităţi economice. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de acordarea în luna precedentă de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), cât şi a disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mari faţă de medie, din unele activităţi economice, notează INS. AGERPRES