O istorie morală a politicilor monetare și fiscale nu se adresează doar economiștilor, istoricilor sau sociologilor, ci unui public mai larg pentru că explică pe înțelesul tuturor modul în care cultura dintr-o anumită perioadă influențează politicile economice adoptate (care, la rândul lor, ne afectează înapoi).
Autorul ne spune din start că există o dezbatere de două secole între școala kantiană — conform căreia binele este definit în termeni de motivație — și școala utilitaristă, conform căreia binele este definit în termeni de utilitate/plăcere. „Tratează întotdeauna persoanele ca pe niște scopuri în sine, nu ca pe niște mijloace pentru scopurile tale” (imperativ categoric în concepția lui Kant) vs. un adept al utilitarismului care nu va avea o problemă în a folosi/a exploata o altă persoană dacă aceasta îi aduce anumite câștiguri sau foloase.
Aflăm cum moralitatea burgheză, cea proletară și apoi cea consumeristă au influențat deciziile economice, care ar putea fi viitorul democrației în funcție de moralitatea predominantă, iar cei curioși pot afla și dacă a greșit sau nu Nicolae Ceaușescu plătind întreaga datorie externă a României în anii ’80.
VALENTIN LAZEA este economist-șef al Băncii Naționale a României, ocupând această funcție din 1999. În anul universitar 1992-1993 a beneficiat de o bursă de studii la Universitatea Sussex din Brighton și a urmat și alte cursuri postuniversitare la Milano și Washington, DC. În perioada 1997-1998 a fost secretar de stat în Ministerul de Finanțe. Între 2003 și 2021 a fost președintele think-tankului Centrul Român de Politici Economice, iar între 2004 și 2015 a fost președintele Consiliului de Administrație al societății de plăți electronice TRANSFOND S.A.
A publicat numeroase articole pe teme economice pe website-ul BNR, precum și în publicația Curs de Guvernare. De asemenea, a contribuit cu capitole la câteva lucrări colective, precum România, marile puteri și ordinea europeană (Polirom, 2018), Politică monetară. Lucrări selectate (Curtea Veche, 2022), Economie. Lucrări selectate (Curtea Veche, 2023).