Termenul „metavers” e pomenit subit, peste tot, de la prima pagină a ziarelor naționale la ultimele tendințe în modă și la planurile celor mai puternice companii din istorie. El modelează deja platformele politice ale guvernului SUA, ale Uniunii Europene și ale Partidului Comunist Chinez.

Dar ce este, mai precis, metaversul? După cum explică teoreticianul deschizător de drumuri și investitorul în fonduri de investiții cu capital de risc Matthew Ball, este o rețea interconectată și persistentă de lumi virtuale 3D, care în cele din urmă va servi drept portal către majoritatea experiențelor online și, totodată, va sta la baza unei bune părți a lumii fizice. Decenii la rând, astfel de idei au fost limitate la literatura SF și la jocurile video, dar acum sunt pe cale să revoluționeze toate industriile și posturile, de la finanțe și sănătate la educație, produse de larg consum, planificare urbană, întâlniri romantice și foarte multe altele.

Purtându-ne într-un tur extins al „internetului viitorului”, Ball demonstrează că multe proto-metaversuri există deja, cum ar fi Fortnite, Minecraft și Roblox. Și totuși acestea oferă doar o imagine sumară a ceea ce va urma. Ball prezintă o definiție cuprinzătoare a metaversului, apoi explică tehnologiile care îl vor alimenta – și descoperirile care vor fi necesare pentru a-l realiza pe deplin. El discută dificultățile de guvernanță pe care le implică metaversul; investighează rolul Web3, al blockchainurilor și al NFT-urilor – și prezice câștigătorii și perdanții metaversului. Cel mai important, examinează multe dintre aplicațiile aproape nelimitate ale metaversului.

Internetul nu va mai fi ceva aflat la distanță, ci ne va înconjura, iar mare parte din viața, munca și timpul liber ni le vom petrece în metavers. Aducând claritate și autoritate unui concept frecvent neînțeles, Ball prevede valori noi de trilioane de dolari și o remodelare radicală a societății.