Adeseori reținem lucruri pe care le auzim în treacăt și care nici măcar nu ne interesează, iar atunci când ne străduim să învățăm, să repetăm ceva pentru un examen sau o prezentare, se poate să realizăm că nu am reținut ce și cum voiam să reținem.

Acesta este doar un exemplu care ne arată ciudățenia memoriei. Daniel Willingham, profesor și expert în psihologie cognitivă, ne ajută să înțelegem cum funcționează creierul și ne arată cum să ne atingem obiectivele în materie de învățare.

Cartea Fii mai deștept decât creierul tău conține 94 de sfaturi și idei pentru oricine învață ceva, dar și pentru cei care predau, ajutând cititorii să-și îmbunătățească abilitățile care țin de învățare: stabilirea priorităților și organizarea programului, cum să luăm notițe și să ne organizăm notițele, cum să citim cărți dificile, cum să evităm procrastinarea, cum să memorăm conținut, cum să evităm sursele de distragere a atenției, cum să stabilim când am învățat destul, cum să arătăm ce știm la un test și cum să ne descurcăm cu emoțiile care afectează învățarea, precum anxietatea.