Prevenția este cea mai importantă, dar și instituirea obligației ca fiecare spital să aibă o comisie multidisciplinară. Sunt aspectele care ar îmbunătăți lucrurile în domeniul oncologic, potrivit managerului Institutului Clinic Fundeni, Carmen Orban. Aceasta a participat la dezbaterea Management Modern în Oncologie, ce a avut loc marți, 12 martie 2019, la Hotel Pullman, din Capitală. Evenimentul organizat de Oameni și Companii, în cadrul programului Management Modern in Oncologie, a avut ca temă ”Monitorizarea și eficientizarea Programului Național de Oncologie Cost-Volum”.

”Prevenția este, clar, cea mai importantă. Ea pleacă de la educație, deci trebuie s-o luăm încă din școală. Și trebuie să fim mereu în gardă, pentru că acest flagel nu mai are nicio regulă, apare când te aștepți mai puțin și în cazuri pe care le-ai fi crezut ca fiind în afara sferei de incidență. Și grav este că, în cazul asociațiilor de pacienți, fiecare trage doar pentru el, fiecare asociație are obiective distincte, vorbește punctual, pe ce-i interesează pe ei, dar nu se găsește o voce comună. În plus, protocoalale terapeutice nu sunt foarte clar stabilite, ceea ce creează confuzie și duce la pierdere în desișuri procedurale. Părerea mea este că o comisie multidisciplinară ar trebui să fie o obligație pentru fiecare spital, astfel încât pacientul să fie analizat ca un ansamblu. Este inadmisibil prin ce trec pacienții, vin cu analize făcute în șapte spitale, pe care nu le centralizează nimeni”, a explicat Carmen Orban.

Programul de Management Modern în Oncologie este unul de comunicare profesională, dedicat specialiștilor implicați în gestionarea Programului Național de Oncologie, dezvoltat de Oameni și Companii, din anul 2012. Programul include instrumente offline (conferințe, dezbateri profesionale și simpozioane) și digitale (rapoarte specializate și campanii de comunicare publică), cu focus pe zona de advocacy, politici medicale și management.

În 2019, una din temele majore pe care le va aborda programul este accesul pacienților la medicamente și tehnologii inovatoare în sistemul de sănătate din țara noastră, alături de posibilitatea modernizării și eficientizării modului de funcționare a Programului Național de Oncologie. În acest an, mai multe secvente din  program se desfășoară cu susținerea partenerilor Bristol Myers Squibb, Farmexpert și B. Braun, alături de partenerul instituțional Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS).