Cel mai mare târg de carieră din România – Angajatori de TOP, revine în Timișoara pe 16-17 martie la Centrul Regional de Afaceri. Angajatori de TOP Timişoara reuneşte 70 de companii, dintre care cei mai mulți angajatori își desfăsoară activitatea în Inginerie şi Producţie, IT, Retail, Automotive, Servicii şi BPO, FMCG.

„Din experiență, am observat că există foarte mulți candidați care nu aplică, fie pentru că nu au încredere în propriile abilități, fie pentru că nu sunt corect informați. Mesajul principal al evenimentului din această primăvara este “Ai mai multe skill-uri decât crezi! Vino să iei și jobul”. Ediția aceasta ne propunem, alături de partenerii noștri, să avem și un rol educațional prin care să le oferim candidaților informații și sfaturi utile care îi vor ajuta în obținerea jobului dorit. Pe lângă oportunitățile de carieră deschise, în cadrul evenimentului vor avea loc o serie de workshopuri şi conferinţe pe diferite subiecte, în cadrul cărora vor fi prezentate informaţii despre competenţele şi abilităţile căutate de angajatori, cum îți poți dezvolta aceste competențe astfel încât să rămâi un candidat competitiv pe piața forței de muncă, a declarat Dragoș Gheban, Managing Partner Catalyst Solutions, companie care organizează Angajatori de TOP.

În privința skill-urilor, competențele căutate de angajator la un candidat pot fi împărțite în hard skills și soft skills. Competențele hard variază de la un domeniu de activitate la altul, în schimb, competențele soft sunt aplicabile în majoritatea industriilor, indiferent de nivelul de experiență, atât profesioniștilor, cât și studenților și absolvenților. Persoanele care au aceste abilități soft dovedesc o performanță mai bună la locul de muncă și au mai multe șanse de a urma un parcurs profesional de succes. De aceea companiile își doresc să identifice candidați care dețin astfel de compentențe, încă din primele etape ale procesului de selecție. În urma datelor primite de la companiile participante la Angajatori de TOP Timişoara a rezultat că soft skill-urile pe care le urmăresc în etapele de selecție și recrutare sunt: Orientarea către clienți (53%), Lucrul în echipă (47%), Agilitate și adaptabilitate (47%), Modul efectiv de comunicare (41%), Învățare continuă (41%), Planificare și organizare (29%).

În ceea ce privește hard skill-urile pe care angajatorii le urmăresc la candidați în procesul de selecție și recrutare acestea sunt: Computer skills (Outlook, Microsoft Word, Microsoft Excel, PowerPoint) – 88%, Limbaje de programare (Java, C++, Smalltalk, PHP, .NET) – 41%,  Cunoștințele de limbi străine – 41%, Project Management (Waterfall, Agile, SCRUM Methodology, Business analysis knowledge, certificari PMP, PRINCE etc) – 29% și Cunoștințe de contabilitate sau Raportare Financiară – 29%. Referitor la hard skill-uri, 82% dintre angajatori au spus că au programe sau cursuri în cadrul companiei pe care le oferă pentru dezvoltarea tehnică a angajaților.

 

Cele mai căutate abilități pe piața muncii în următorii 10 ani

În ceea ce privește anumite competențe, acestea vor deveni foarte importante în următorii 10 ani, iar deținerea lor poate face diferența între a păstra sau pierde un job. Este necesară o dezvoltare continuă a acestor competențe pentru ca un candidat să rămână competitiv pe piața forței de muncă. Analiza realizată cu ajutorul companiilor prezente la Angajatori de TOP Timișoara atrage atenția asupra importanței pe care angajații trebuie să o acorde modului în care își gestionează propria carieră, respectiv atenția constantă la tendințele și modul în care evoluează industria în care își desfășoară activitatea.  Companiile prezente ediția aceasta la Angajatori de TOP Timișoara au realizat un top al celor mai căutate competențe pe piața forței de muncă în următorii 10 ani:

 

  • Capacitatea de adaptare la diferite sarcini şi de a găsi soluţii inovatoare – 59%
  • Abilitatea de a lucra în medii culturale diverse – 59%
  • Întelegerea sarcinilor și orientarea către rezultate – 41%
  • Agilitatea în învățare – 41%
  • Flexibilitatea cognitivă – abilitatea unei persoane de a se gândi la mai multe concepte simultan – 29%
  • Abilitatea de a acționa într-un mediu de business cu un nivel de previzibilitate mai scăzut – 29%