Camelia Niță, Managing Director – Tax Reporting & Strategy, PwC Romania, a deschis cea de-a doua sesiune a conferinței „Financial Outcome. Închiderea anului financiar 2023, aspecte privind IFRS și noutăți fiscale pentru 2024”, de pe pe 15 decembrie. Vorbind despre beneficiile acordate angajaților sub forma instrumentelor de capitaluri proprii, ea a precizat: „Avem niște influențe: în primul rând, trebuie să vedem cine acordă beneficiile: compania din România sau altă entitate din grup? Trebuie să ținem cont și de nota contabilă 643 la 1031, dacă sunt cu decontare în acțiuni. Mai este un aspect important: refacturarea. Firma din România refacturează pe cei de-afară sau cei de-afară refacturează pe cei din România? Legea spune că trebuie să înregistrezi două cheltuieli distincte. Pe de o parte, faci 643 la 1031, cu planul, iar pe de altă parte, dacă vine factură din afară pentru aceste beneficii, faci iar 658 la 451. Din punct de vedere contabil, vorbim de mai multe aspecte: evaluarea inițială – care este suma efectivă și în ce perioadă contabilă se înregistrează, reevaluarea beneficiilor – dacă și când se reevaluează beneficiile înregistrate în contabilitate și de ajustarea beneficiilor – dacă și când se ajustează valoarea contabilă a beneficiilor pentru a surprinde modificările generate de beneficiile aferente angajaților ce nu mai sunt în companie la momentul atribuirii.”

În continuare, Valentina Saygo, Managing Partner, Ask for, a prezentat aspectele ce trebuie avute în vedere pentru închiderea anului financiar, precizând: „Să vorbim micilor antreprenori despre importanța inventarierii și reglarea stocurilor. Să nu mai avem inventare perfecte, unde nu avem nicio diferență. Este important să vorbim și despre confirmarea soldurilor clienților și ce vine, de fapt și de drept, cum se prelungește prescripția comercială și care sunt avantajele pe care le aducem antreprenorului cu această ocazie. Este important să verificăm și condițiile de creditare și/sau finanțare – dacă avem credite pentru investiții și banca ne-a pus niște condiționări, chiar dacă urmează să repartizăm în dividende și poate nu trebuie să repartizăm în dividende toți banii. Învățați-l pe antreprenor să facă lucrurile acestea! Să vorbim și despre majorarea capitalului social din creditare, mai ales dacă nu avem surse de proveniență a banilor din creditare. Să ne uităm și dacă este cazul să se repartizeze sau nu în dividende și dacă se decapitalizează sau nu firma. Ne păstrăm capitalurile proprii pozitive? Putem beneficia de măsura privind bonificațiile pentru creșterea capitalului propriu?

Specialiști din domeniul financiar au participat, pe 15 decembrie 2023, la conferința „Financial Outcome. Închiderea anului financiar 2023, aspecte privind IFRS și noutăți fiscale pentru 2024”, ce s-a desfășurat în format fizic, la Hotspot Workhub din București, cât și online. Evenimentul organizat de BusinessMark, cu susținerea Camerei Consultanților Fiscali, a inclus două sesiuni, în cadrul cărora profesioniști de top au adus în discuție cele mai importante noutăți legislative cu impact fiscal și aspectele ce trebuie avute în vedere pentru închiderea exercițiului financiar 2023.

Platformele Oameni și Companii – EventsMax.ro, GlobalManager.ro și GlobalHRManager.rosunt parteneri de comunicare ai evenimentelor BusinessMark.

Mai multe detalii despre acest eveniment, ca și despre toate evenimentele naționale și locale din domeniul financiar, găsiți, actualizate permanent, pe EventsMax.ro – Platforma evenimentelor profesionale și de business din România. Peste 30.000 de executivi, antreprenori și specialiști din toate domeniile accesează platforma lunar pentru a căuta informații despre evenimentele din domeniile lor de interes. Abonează-te gratuit la newsletter-ul EventsMax, aici , și poți primi alerte săptămânale cu evenimente din domeniul care te interesează. Dacă vrei să publici evenimentele tale, fă-ți un cont gratuit, aici .