Calvarul urbanizării Bucureştiului

Criza a frânat brusc dezvoltarea rezidenţială haotică din nordul Bucureştiului şi a ajutat la refacerea echilibrului urbanistic al Capitalei, îndreptând atenţia investitorilor spre sud, unde în şase ani s-au ridicat peste 10.000 de apartamente. Acum, explozia rezidenţială din sud pare să destabilizeze din nou “armonia”.

Nordul Bucureştiului a dominat piaţa rezidenţială în perioada de „boom“ economic şi rămâne, în continuare, o zonă căutată de oamenii cu dare de mână. Totuşi, oferta de apartamente noi disponibile la vânzare este redusă la doar 1.500 de unităţi, în timp ce în sud sunt în diferite stadii de construcţie peste 6.000 de apartamente doar în ansambluri mari.

În luna martie, compania de consultanţă HomeFinders a monitorizat 227 de proiecte rezidenţiale scoase la vânzare în zona de nord a Capitalei, însă majoritatea sunt blocuri cu sub 50 de unităţi. Dintre acestea, circa 13% se află în stadiu de construcţie. „În perioada 2010-2013 au fost începute sub zece proiecte de peste 50 de unităţi în zona de nord, piaţa principală fiind susţinută de dezvoltările de mici dimensiuni derulate în special de constructori locali. Totuşi, în 2009 a fost livrat un procent semnificativ din unităţile anunţate în 2006-2008“, a declarat Matei Maloş, managing partner HomeFinders, care estimează că în perioada 2009-2015 s-au livrat peste 5.000 de locuinţe în nordul Capitalei. În acelaşi timp, în sud s-a pus pe piaţă un număr dublu de apartamente.

Citiţi analiza completă pe capital.ro