Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România: August și iulie nu mai sunt luni low season pentru București

Iulie şi august nu mai sunt, de ceva vreme, perioade low season în Bucureşti, chiar dacă percepţia generală încă se menţine în această direcţie. “Capitala a început să atragă şi turişti de leisure, iar această creştere se poate observa de la an la an”, a declarat Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România, în cadrul conferinţiei regionale Romanian Travel Forum, care a avut loc la Le Château – Castelul din Inima Capitalei. Ile susţine însă că una din problemele în calea dezvoltării turismului de incoming o reprezintă forţa de muncă, mai exact lipsa acesteia.

În aceeaşi linie de discuţie, participanţii la conferinţa Romanian Travel Forum au dezbătut modalităţile de creştere a numărului de turişti care ne vizitează ţara, mai ales că din numărul total de turişti, România înregistrează un procent de doar 19% turişti străini. Comparandu-se cu alte ţări din regiune, acelaşi procent se situează la 47% în cazul Ungariei şi la 64% în cazul Bulgariei.

De asemenea, Mircea Dobre, ministrul Turismului, prezent la eveniment, a menţionat că a semnat normele de aplicare a Legii impozitului specific, document ce urmează a fi parafat până la finalul săptămânii şi de ministrul Finanţelor. Măsura luată de membrii Guvernului va duce, conform acestora, la creşterea calităţii serviciilor în sectorul turismului. Dobre susţine că această măsură va avantaja complexurile hoteliere, hotelurile, pensiunile situate în zonele limitrofe ale oraşelor dar că, într-o anumită măsură, va genera şi nemulţumiri în rândurile operatorilor ecnomici care până acum nu au plătit nimic statului român, referindu-se aici la impozitul pe profit. “De data aceasta, toată lumea va plăti. Știu că nu le-a convenit acest lucru, dar eu am vorbă: dacă discutăm despre democraţie, minoritatea trebuie să se supună majorităţii”, a susţinut ministrul turismului.