În data de 15 iunie, la întâlnirea ”Leadershipul potrivit organizației viitorului”, au fost discutate subiecte diverse, care au abordat: conceptele de leadership și cultură, parcursul leadership-ului din perspectiva transformării digitale, implementarea diversității și a incluziunii în organizații și tema centrală – educația continuă.

Invitații lui Vasile STRAT, Dean Bucharest Business School și moderatorul întâlnirii, au fost: Adela JANSEN – VP CCIFER, profesor asociat ASE, Marian GHEORGHE – Area Sales Manager Lemken, Judith KIS – Human Resources & Logistics Director, Groupama Asigurări, Ramona IGREȚ – Vice-Dean of Bucharest Business School.

Întâlnirea a fost organizată de către EventsOnline.ro, împreună cu Bucharest Business School, din cadrul Academiei de Studii Economice din București.

Leadership și cultură

Conceptele de leadership și cultură sunt interdependente, nu poți să faci una fără cealaltă. Este foarte important să conștientizăm că echipa de leadership, în special cea de top-management, este cea care dă tonul, iar tonul dat de această echipă direcționează cultura în companie. Tonul nu înseamnă doar o misiune, o viziune și niște valori dezvoltate, structurate și comunicate ulterior în organizație, ci înseamnă și comportamente”, a declarat Judith Kis, în deschiderea discuției.

În continuare, Adela Jansen a creionat una dintre ideile principale ale întâlnirii:  Un lider crește alți lideri, lasă echipei bucuria succesului ”. ”Ajungi să fii recunoscut ca lider atunci când ai o performanță și un comportament care să dea poftă echipei să te urmeze. Îți păstrezi acest statut dacă reușești la rândul tău să crești alți lideri în jurul tău, cu care să construiști mai departe, pe care să îi sustii și încurajezi. Un lider trebuie să caute soluții, să fie creativ și deschizător de drumuri într-o lume în schimbare, permițând și învățând alături de echipă din greșeli, dar asumând eșecul, lăsând bucuria succesului membrilor din echipă”, subliniază Adela Jansen.

Marian Gheorghe a venit în completarea ideii, cu următoarea afirmație:Cred că un lider foarte bun trebuie să aibă alături acei oameni interesați, cărora să le poată acorda acel purpose-driven leadership, să le dea o direcție și să îi implice direct în obținerea rezultatului.”

Drumul leadership-ului în era digitalizării

Un alt subiect dezbătut a fost dat de tranformarea digitalizării: ”Să nu uităm că nu există nimic fără oameni, există foarte puține programe/aplicații care livrează ceva perfect. Trebuie să fim realiști în așteptări, să ne gândim cum combinăm și îmbinăm omul cu partea digitală, astfel încât ea să vină ca o augmentare, un element suplimentar care aduce plusvaloare și pentru business și pentru om.” Aceasta este afirmația doamnei Judith Kis.

Tehnologia poate fi complementară și va fi folosită în avantajul nostru, nu văd de ce ar afecta transformarea digitală a unei companii, structura organizațională sau partea de leadership”, a declarat Marian Gheorghe.

Diversitatea – un subiect aflat pe masa tuturor companiilor și reglementatorilor

Ramona Igreț a adus în prim-planul dialogului diversitatea și incluziunea: ”Diversitatea și incluziunea nu se referă doar la a accepta oameni de etnie, orientare sexuală, religie etc. diferite, ci înseamnă și acceptarea faptului că oamenii au comportamente diferite, pot răspunde diferit în fața conflictului, percep ordinea și deadline-uri altfel. Da este în regulă să avem proceduri, să impunem niște standarde, dar pe de altă parte trebuie să înțelegem că nu toți oamenii lucrează la fel, iar rolul liderilor este de a accepta acest lucru și de a înțelege că suntem diferiți.”

Libertatea sau autonomia sunt cuvinte care îmi plac, la care ar trebuie să ne gândim atunci când vorbim despre diversitate, care pentru mine cuprinde un spectru larg de experiențe, expertize, background și personalitate, deci mai mult decât ce găsim în norme și reglementări despre diversitatea de gen, vârstă, religie și altele. Dar pentru asta, cererea cu oferta trebuie să se întâlnească: atât companiile să diversifice modul în care o aplică, să aiba curaj să iasă din tipare, dar și oamenii să știe să își folosească libertatea în a-și asuma riscul de a evolua diferit, mișcând limita necunoscutului”, a completat Adela Jansen.

În privința importanței educației continue pentru lideri, Judith Kis a afirmat: ”Sunt oameni care în timp încep să iasă de pe piață, pentru că își ating limitele; este exact ca un program pe care nu îl mai actualizezi. Nu există să atingi maximul, trebuie să înveți și să te dezvolți continuu.”

 

EventsOnline.ro este platforma evenimentelor business și profesionale. Abonează-te gratuit la newsletter-ul EventsOnline, aici, și poți primi alerte săptămânale cu evenimente din domeniul care te interesează. Platforma EventsOnline.ro este administrată de Oameni și Companii.

Bucharest Business School, din cadrul Academiei de Studii Economice din București, a fost înființată în 2014 și are două programe internaționale de MBA: programul Româno – Francez INDE MBA și programul Executive MBA Româno-Canadian.