Bursa de Valori București i-a premiat pe cei mai buni participanți de pe piața de capital din România în 2015

bvb premii 2016Banca Transilvania, BT Securities, Swiss Capital, IAR Brașov, dar și participantul ceh Wood&Company s-au aflat joi seară printre câștigătorii premiilor acordate de către Bursa de Valori București (BVB) pentru companiile care au contribuit la dezvoltarea pieței de capital din România, în 2015.

La nivel general, participantul cu cea mai mare valoare tranzacționată pe piața de obligațiuni a BVB în 2015 a fost desemnat BT Securities. Cuantumul tranzacționat s-a ridicat la 2,8 miliarde lei.

Titlul de participant local cu cea mai mare valoare tranzacționată pe piața de acțiuni a BVB în 2015 a revenit Swiss Capital, participantul cu sediul în România consemnând, anul trecut, cea mai mare valoare de tranzacționare pe piața de acțiuni dintre participanții BVB români, respectiv 3,5 miliarde lei.

Gala BVB a continuat cu acordarea unui alt premiu pentru participantul cu cea mai mare valoare tranzacționată pe piața de acțiuni a BVB în 2015, distincție care a revenit cehilor de la Wood&Company, Praga. Potrivit organizatorilor, participantul BVB a consemnat cea mai mare valoare de tranzacționare pe piața de acțiuni, respectiv 4,5 miliarde lei.

Premiul pentru Cea mai bună evoluție a prețului unei acțiuni pe BVB în 2015 a fost acordat IAR Brașov, cu o ascensiune de 278,3%, valoare calculată ca variație a prețului înregistrat în ultima ședință de tranzacționare din anul 2015, comparativ cu ultima ședință de tranzacționare din anul 2014.

Cel mai bun analist pe piața de acțiuni în 2015 a fost desemnat de către public, iar numele său este Patrick Bărbulescu, IFB Finwest. Totodată, la categoria “Cel mai bun broker de retail în 2015”, votul publicului s-a îndreptat către BT Securities.

Cea mai bună inițiativă educațională pe Piața de Capital în 2015 a fost desemnată, tot prin votul publicului, “Fluent în Finanțe”, proiectul de referință al BVB, prin care instituția își propune să îmbunătățească educația financiară în România. Conceptul “Fluent în Finanțe” presupune abordarea directă a angajaților români la locul lor de muncă, pentru a le semnala importanța gestionării eficiente a finanțelor personale. Prin acest proiect, care s-a desfășurat în perioada iulie — decembrie 2015, Bursa de Valori București a organizat seminarii pentru angajații din peste 20 de companii reprezentative din România. Conceptul a fost extins cu “Fluent în Finanțe 2.0” și pentru persoane fizice.

Nu în ultimul rând, instituția anului pe Piața de Capital din România a fost desemnată, pentru anul 2015, Banca Transilvania. Instituția bancară, care se află pe lista candidaților care vor conduce România în categoria Piețelor Emergente, cu cea mai mare valoare a free float-ului, a finalizat cu succes achiziția Volksbank România, devenind astfel a treia cea mai mare bancă din țară. Grupul BT a fost implicat activ în dezvoltarea comunității de investiții de retail din România și în implementarea noilor principii de Guvernanță Corporativă. AGERPRES