Bulgaria: Băncile amână cu şase luni plata ratelor la creditele ipotecare, de consum şi ale companiilor

Băncile comerciale bulgare vor permite ca persoanele fizice şi juridice, care s-au împrumutat şi sunt afectate de criza provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19), să amâne cu şase luni plata ratelor la creditele ipotecare, de consum şi ale companiilor.
Moratoriul privind plăţile creditelor bancare va fi în vigoare până la finalul anului, a anunţat Banca Centrală a Bulgariei, după ce a aprobat setul de reglementări.
Debitorii vor putea negocia cu băncile amânarea plăţilor dobânzilor şi a principalului sau doar a principalului. De asemenea, băncile vor permite amânarea creditelor reînnoibile automat (revolving).
Rata dobânzii nu se modifică, dar va fi plătită numai la finalul moratoriului, conform setului de reglementări.
UniCredit Bulbank (divizie a grupului italian UniCredit şi cel mai mare creditor din Bulgaria) a dat asigurări că cererile pot fi trimise online de clienţi.
UBB Bank (subsidiară a KBC) a precizat că nu va solicita comisioane pentru cei care au nevoie de amânarea ratelor.
Deja, Banca Centrală a Bulgariei a cerut celor 19 bănci ale ţării, din care două treimi sunt deţinute de grupuri bancare din UE, să amâne plata dividendelor pentru a-şi majora lichiditatea şi capitalul în timpul crizei. AGERPRES